Начало / Читателски дневник / Любимите книги на Юрий Гагарин

Любимите книги на Юрий Гагарин

60 години изминаха от първия полет на човек в космоса

Юрий Гагарин и дети фото

Като дете обича приключенията – и затова изчита всичко възможно от Жул Верн. Следващото откритие на родения в Клушино младеж пък е Хърбърт Уелс – влюбва се във фантастиката му. Докато отбива военната си служба, по собствените му думи, книгите са за него единственото забавление.

От дъщерята на космонавта Елена знаем, че книгата, която Юрий Гагарин просто обожава, е „Нощен полет” на Екзюпери. „Говореше ни с любов за книгите и литературата – спомня си тя, – обичаше да ни чете и стихотворения. Знаеше много наизуст, например тези на Пушкин. А иначе се спираше на разнообразни творби, например от Лермонтов или Екзюпери. Четеше ни на глас, макар че понякога не разбирахме смисъла.

Един от добрите приятели на Гагарин – Алексей Леонов, който почина в края на 2019-а, споделя, че първият космонавт с удоволствие разгръщал Хемингуей и Уитман. През 1961-а пък във вестник „Правда” е публикуван репортаж от дома на Юрий Гагарин. В него се описва как цялата стена в голямата стая на жилището му е пълна с книжни рафтове. На видно място бил прикрепен и лист с фамилии – според обяснението на космонавта, това били хората, на които е заел книга. „Не на шега се сърдя – казва той, – когато забравят да ми я върнат!

juri

Тогава Гагарин разгръща пред репортера и една от важните за него книги – „Малкият принц”. И разказва как трябвало да полети в космоса, за да си даде сметка, че Екзюпери описва именно Земята, която е беззащитна и затова е нужно да се грижим за нея, да я пазим от отпадъци и да вършим добри неща, например да поливаме цветята… „Когато я видях през люка – споделя космонавтът, – си дадох сметка каква отговорност носим за нея!

Необятният Космос – разгледайте специалната селекция на виртуалния „Хеликон“
Лира.бг по материали от „Правда”

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …