Начало / Любопитно / Немски писател измислил великденския заек

Немски писател измислил великденския заек

Символът тръгва от католическите страни, но днес е познат навсякъде

christoph-von-schmid-AJP7498

Кристоф фон Шмид е известен у нас най-вече заради пиесата „Многострадалната Геновева”, създадена от Кръстьо Пишурка по неговата „Геновева”. Така че името на немеца оставя белег и върху нашата възрожденска театрална сцена.

Немският педагог, който е също така свещеник, твори предимно за юноши. През 1816 г. той пише разказ, наречен Ostereyer – и така на практика се ражда великденският заек. Според сюжета точно той носи на послушните деца великденско яйце в постелята. Благодарение на писателя милиони деца – особено в католическия свят, търсят великденския си подарък някъде у дома или пък в градината. Традицията става още по-популярна заради шоколадовите зайци, които я допълват. В немскоезичните, пък и други страни, се пекат и специални великденски сладкиши във формата на заек или друго домашно животно. Така дългоухото се превръща в пролетния вариант, да речем, на Дядо Коледа.

Заекът присъствал и в сакралните християнски изображения – като символ на чистотата срещу физическата съблазън

easter-bunny-3154055_1920

Според мнозина защитници на традицията за заек обаче се говори и в Библията – като за създание малко, което живее на Земята, но е по-мъдро и от мъдреците. И наистина, в ранните векове заекът е изобразяван в краката на Дева Мария – като символ на чистотата срещу физическата съблазън.

Най-хубавите книги за Великден – сега за вас във виртуалния „Хеликон“
Лира.бг по материали от немски сайтове

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

reading-yogaandmeditation

Лекари пишат книги как да сме здрави без хапчета

Разгръщаме ги по време на пандемия и на техния професионален празник Денят на здравето този …