Начало / Читатели / Криминалета за добро душевно здраве

Криминалета за добро душевно здраве

Ефектът от четенето може да е терапевтичен

sander-sammy-q7ZlbWbDnYo-unsplash

Трилърите и криминалетата са удачни за избавяне от стрес и дори депресия. Библиотерапията има много привърженици, като някои изследвания сочат и конкретните промени, настъпващи при четене в състоянието ни.

Разбира се, става дума за по-леки форми на безпокойство и депресия, които могат да бъдат овладени в начален стадий с помощта на книгите. Потвърждават го учени от университета в Торино. Там всъщност обобщават резултатите от общо десет проучвания, посветени на библиотерапията. В шест от тях се твърди, че дълготрайно може да се наблюдава подобрение при пациентите – като следствие именно от четенето на книги.

Библиотерапията в дългосрочен план може да е инструмент за редуциране симптомите на депресия, като чрез нея да се намали и обема на употребяваните лекарства”, казва се в заключението, което е публикувано и в Clinical Psychology Review.

Онези, които страдат от депресия – коментира и психоложката Лиз Брустър, – се чувстват изолирани, но когато четат за хора, на които се случват най-различни неприятности, въпреки че са фиктивни, се изпълват с надежда, че също могат да се справят с трудното положение.” Самата Брустър води специалност за въздействието на библиотерапията върху менталното здраве в университета на Ланкастър.

Моето проучване показвапродължава тя,че драматични истории, каквито са трилърите и криминалетата, се харесват на пациентите, защото те предлагат сигурността, че случаят ще бъде разрешен накрая.

Това пък донякъде обяснява и защо скандинавската школа в този жанр е толкова силна. Северните страни по правило регистрират много случаи на нарушено душевно здраве. Именно там четенето на криминалета и трилъри е особено разпространено.

Д-р Брустър обаче добавя и това, че четенето трябва да е съпроводено с редица други позитивни промени. Най-добре е да се съчетае със здравословна храна и активен режим. Тогава всяка страница от криминалето, което сме подхванали, ще е лечебна

ТРИ КНИГИ ВМЕСТО ЛЕКАРСТВО

ТРИ КНИГИ ВМЕСТО ЛЕКАРСТВО

tri

„Черен роман” лекува от „черни” мисли

Трилър от Дейвид Балдачи винаги интригува – още повече, че и в „Градът на мечтите” писателят е в отлична форма. Това е третата история от неговата поредица за военния ветеран Алойшъс Арчър. Действието ни запраща в златната ера на 50-те на миналия век. Вместо да се наслади на почивката си, Арчър се забърква в тотална каша в Лос Анжелис. Сюжетът се развива в бляскави вили и филмови студия за милиони. Според президента Клинтън, който е голям почитател на писателя, това е една от най-хубавите книги на Дейвид Балдачи. Значи чудесна и за нашата цел – да се излекуваме от мрачни мисли.

Смразяващ кръвта и депресията трилър

Това е „Дяволският остров” на Никола Бьогле. Френският писател стана известен с романа си „Пациент 488”, създаден по действителни събития. След него създава още един трилър – „Заговорът”, и сега е ред на „Дяволският остров”. Действието в книгата ни пренася от норвежките лесове до ледения Сибир. Писателят смесва фикция и реалност, което прави и новата му книга неотразима. Може дори да се каже, че „Дяволският остров” е по-добър и от вездесъщите скандинавски трилъри. Ако прецените, че романът наистина прогонва депресивните мисли, може да изчетете и другите две – книгите, които е написал досега Бьогле, оформят една елегантна и напрегната трилогия.

Криминална загадка и от Джеймс Патерсън

75-годишният писател държи рекорда за най-много първи места в класацията на „Ню Йорк Таймс”… Сред бестселърите му е и тази история, наречена „Единайсетият час”. Създадена в съавторство с Максин Петро, тя е част от една от най-интересните поредици на Патерсън – тази за женския детективски клуб… Главни герои са четири жени, чието хоби е да разплитат криминални загадки… Сега се сблъскват с изключително хладнокръвно престъпление. От градината на световноизвестен актьор са изровени два трупа без глави… „Единайсетият час” е доста задъхваща книга. Може би и това помага, когато говорим за библиотерапия.

Заглавия срещу депресия подбра Краси Проданов
Илюстрации и снимки: Sander Sammy и Edurne Tx за Unsplash

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …