Начало / Читатели / Книги за есенно щастие

Книги за есенно щастие

Предлагаме ви няколко заглавия, които сгряват в късите дни

elena-kloppenburg-3wGJH3ugWW8-unsplash

Дневната светлина става все повече кът след смяната на часа, затова и тепърва ще усилваме греенето вътре в нас с всичко, което е способно да ни разпали и оживи, да ни вдъхнови. А то се знае, книгите са сред най-силните средства това да се случи. Уютните мигове може да съчетаваме я със свещичка, я с чаша чай. Но и самото четиво е повече от важно! Затова и подбрахме нашите пет за есенно щастие. Ето ги!

221877_b

За дълги и уютни вечери – „Щастието на нощното шкафче”

Алберто Симоне е професионален търсач на хубави мигове. По професия е психолог, а сесиите му като личен треньор по успех и ефективност му дават възможност да научи много за хората. И най-вече за техните потребности. А „Щастието на нощното шкафче” е посветена на най-важната от тях – умението сърцето да е пълно. Симоне води читателя си стъпка по стъпка към пълното щастие, което става факт тогава, когато преплетем съдбата си с необятността на Вселената. Според него съвременния човек е свикнал на мимолетно щастие, осигурено от електронни устройства и повърхностна комуникация. Но истината е някъде другаде… може би в тази книга.

187480_b

Умението да радваме другите – „Щастието е чаша чай с теб”

Малките неща правят отношенията ни хармонични. И Мамен Санчес ги рисува в цялото им разнообразие в романа си. „Щастието е чаша чай с теб” може да увреди песимистичния ти поглед върху нещата, предупреждава тя. А за е светло в нас, се иска всъщност малко – да съзираме романтичното покрай себе си и да използваме вроденото ни чувство за хумор. Точно както правят героите на книгата ѝ. Макар историята, която описва да е драматична, сърцето полека се изпълва с особено чувство. С умението да цени хубавото, което ни заобикаля.

161012_b

Всеки миг е безценен – „Отвори сърцето си: Будистки приказки за щастие”

Аджан Брам ни обръща внимание върху сигурно най-сериозния ни порок. Способни сме непрекъснато да губим времето си и така пропускаме онова, което се случва покрай нас и в самите нас. А да забелязваме вътрешните промени е най-важното умение. Хиляди неща разсейват съвременния човек, затова авторът на сборника си помага с мъдрост, натрупана в хилядолетията. Целта на притчите, които представя, е една-единствена – мозъкът най-сетне да се укроти, да съзрем безспорната истина, че дори фактът, че сме тук и сега, вече е абсолютно щастие. Остава да го прегърнем…

215470_b

Нека поканим щастието – „Сису: финландският начин за постигане на щастие…“

Сису е една от онези, облечени във вълшебство системи на Скандинавието, които разчитат на минимализма във всяко едно отношение. Има логика, защото по този начин спираме да се разсейваме поради присъщото на времето ни изобилие. Иначе става така, че уж имаме много, а на практика в себе си не носим нищо. Сису обаче е изградено на друг принцип, подсказва Катя Панцар. Първото нещо е да сме последователни. Да ценим и пестим менталната си сила. И да носим вярата, че ще се справим с всяко предизвикателство. Вместо да премисляме просто да действаме. Тогава и щастието придобива друг образ, много по-лесно постижим. Сису ще ни помогне да го достигнем.

183498_b

Успехът е истински, когато е споделен – „Кривата на щастието”

Всъщност голямата сила на постигнатия успех е да го превърнем във вдъхновение за другите. Иво Иванов ни напомня тази философия по един просто великолепен начин. Затова не е чудно, че неговата „Кривата на щастието” се превърна в символ на това мислене. Книгата крие много примери на успех, от който буквално пробягват тръпки по гърба. А като се зачете човек, вярва, че и той е някъде там, където човешките възможности стават неограниечени. Но може да сме герои и в собственото си амплоа, в очите на приятелите, в нашето сърце. Историите на Иво доказват тази теза. Просто освобождават от страха. А случи ли се това, щастието вече наистина е възможно!

Книги за щастието подбра Краси Проданов

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …