Начало / Читатели / Най-добрият антидепресант – книгата

Най-добрият антидепресант – книгата

Има заглавия, които ни вдигат на крака

273625100_4834220163328641_8561770351567973998_n

Международният ден за борба с депресията 24 март, има за цел да привлече вниманието към психични проблеми, които понякога носим в себе си дълго и на практика неосъзнато. Мнозина днес казват, че са в депресия, но всъщност състоянието е нещо много повече от моментна липса на настроение и тонус.

Обикновено депресията се разпознава по спадащия интерес към онова, което се случва покрай нас. Самооценката също е изключително ниска. Появява се например чувство за вина.

На всичко отгоре депресията е нещо, което придружава хората през вековете. Споменава я и Хипократ, като я нарича с термина меланхолия. А проблемът е сериозен, защото колкото по-дълбока е депресията, толкова по-неспособен е човек да води нормално съществуване.

Едно от заболяванията на модерното време, от депресия по света страдат може би около 350 млн. души. Най-често се срещаме с нея, когато сме над 40. Стигнем ли до лечение, то може да продължи дълго и да включва както антидепресанти, така и специализирана психологическа помощ. Но най-важното, за да я избегнем, е всъщност да се погрижим за себе си. Много от съветите как да се чувстваме добре откриваме в книгите. Именно заради това обявяваме именно тях за най-добрия антидепресант!

Простичко казано, пред депресията избираме щастието

depka

Стигат пет стъпки

Ако живеем като в Чиленто, вместо депресия най-много да си докараме… столетничество. Двама лекари – Лучано Пинятаро и Джанкарло Векио, описват сега какво прави италианците, които живеят там, толкова здрави. Започват всъщност със здравословното хранене, но скоро откриват и други неща от първостепенна важност – например ходенето пеш или пък отдалечеността от социалните мрежи. Бавното темпо означава щастлив живот, подсеща ни „Методът Чиленто” – книга, която може да даде ценни идеи, че да сме добре.

Битката със самия себе си

Страхът е една такава скрита прокоба на времето, в което живеем. Много често се превръща в изчадие, способно да ни извади за дълго от равновесие. Заради това е безценна „Изцеление от страха” – книгата помага да разберем собствените си опасения, да ги извадим на светло и после да ги преобразуваме в нещо по-добро. Помага ни д-р Лиса Ранкин, авторът на полезното четиво. Тя показва защо страхът няма място в живота ни, а после споделя много начини да го преборим. Резултатът е едно много по-леко съществуване, както и най-важното, дълбок вътрешен мир.

Търсене на баланс от Изтока

Понякога културата на Изтока помага да променим собствените си граници – и така да открием, че решението за нашите проблеми е съществувало, но го търсим на погрешното място. Това е и теорията на Акеми Танака, който предлага посвещение в човаяпонската мъдрост за хармоничен живот. Вековната концепция има решение за сблъсъка с всекидневните проблеми. Авторът казва, че това е светоглед, който може да бъде постепенно усвоен. Книгата му – „Силата на чова”, подсказва как.

Книги за щастие без хапчета подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

402663358_830825805719710_5351028147995804816_n

Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Първото издание ще остане паметно 177609 души – това е точната бройка, която публикуваха организаторите …