Начало / Без категория / Ели Алексиева: Бягството в книжния свят е единственото разрешено

Ели Алексиева: Бягството в книжния свят е единственото разрешено

Пет заглавия за извънредни ситуации от любимия книжар на Бургас

IMG-e9f13b6a4f1df903b6c17ba2cb46f6c4-V

Нямаше как да знам преди две седмици и половина, когато си подреждах книгите и с удоволствие посрещах клиентите в моята книжарница, че това ще ми бъде отнето от нещо, дето не се вижда с просто око, но обсеби мислите ни, нощите и дните, затвори ни по къщите, изолира ни от близки и приятели и зададе друг тон на нашето ежедневие. Подчинихме се на толкова много забрани и останаха толкова малко неща, с които можем да избягаме от това извънредно положение. Едно от тях е бягството на духа, бягството в книжния свят, единственото разрешено от Кризисния щаб бягство от карантината. Затова бих ви препоръчала някои от моите любими напоследък заглавия.

223075_b

„Плитката“ от Летисия Коломбани. Книга за силни жени, амазонки, които не се предават никога. Смита, Джулия и Сара – трите героини, родени в различни краища на света, с коренно различно социално положение, но свързани здраво от факта, че са Жени. Техните животи се преплитат и дават надежда, че доброто и щастието не са мираж, те съществуват и много, ама много зависят от самите нас.

213755_b

„Загадката Анри Пик“ от Давид Фоенкинос. Сюжетът на романа се върти около една новооткрита гениална книга в странна библиотека. Библиотека за отхвърлените от издателствата ръкописи. Кой я е написал в действителност? Наистина ли Анри Пик е автор на това прекрасно четиво и кой е всъщност Анри Пик? Как този отхвърлен ръкопис променя живота на всички герои, които се докосват до него? Типично френско четиво, елегантен и интелигентен разказ, който би се харесал на всички книжно изкушени читатели.

219231_b

„Остани с мен“ от Айобами Адебайо. Нигерийска история за любов, препълнена с изпитания за отстояването на ценности и сблъсъка им с традициите. Йежиде и Акин – студенти, млади и влюбени, се женят и вярват, че любовта им е всичко, от което се нуждаят, за да са щастливи. Но съдбата не е на това мнение и ги поставя пред чудовищни избори, те извършват немислими постъпки само за да останат заедно. “Остани с мен“ е книга, която е трудно да разкажеш, тя трябва да бъде прочетена от първата до последната буква и гарантирано ще остави дълбока следа у читателя. Този роман е за  хора, които са чели и харесват книгите на Халед Хосейни и Надя Хашими.

212356_b

„Изкушението да бъдеш щастлив“ – Лоренцо Мароне. В никакъв случай не става дума за психологическа литература от типа „помогни си сам“. Главният герой е на 77 години, вдовец, който прави равносметка на живота си. Пропита е от тънък италиански хумор, динамична, ту весела, ту тъжна, ту сладка, ту горчива – история, която те кара и да се усмихнеш, и да се замислиш как човек търси своето място в живота във всички възрасти. Един италиански Уве е този герой, но по-топъл, средиземноморски тип.

222832_b

„Кукувича прежда“ от Христо Карастоянов. Великолепно написан роман. Нарежда се заслужено сред няколкото най-високи образци на българския исторически роман въобще. Разказването на Христо Карастоянов е виртуозно, както в регистъра на комичното, така и в този на
трагичното. Ужасно смешна книга и заедно с това ужасяваща и страшна. Препоръчва се горещо на феновете на „Чамкория“ от Милен Русков.

Останете си в къщи, четете книги, бъдете здрави и вярвайте в добрите новини, които ни очакват!

Елена Алексиева е част от бургаския екип на „Хеликон“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

231822_b

Затрогваща история за любовта към книгите

Карл Колхов е книжар, който нарича клиентите си с имена на литературни герои „Човекът, който …