Начало / Без категория / Книжни препоръки от Петър Волгин

Книжни препоръки от Петър Волгин

Пет заглавия като за карантина от известния радиоводещ

volgin-T

Петър Волгин е едно от острите пера на българската журналистика и автор на книгите „Политически НЕкоректно“ и „Радикална еврейска енциклопедия“  – сега той споделя своите книжни препоръки, специално за Лира.бг. Освен с коментар по злободневна тема по БНР, гласът му може да ви провокира и с интересно четиво, което да потърсите после във виртуалния „Хеликон“.

218292_b

„Убийството на командора“Харуки Мураками

Истинско удоволствие е да се четат романите на Мураками. Особено тези, които те извеждат извън рамките на реалността и те потапят в мистичното.  Точно такова четиво е и „Убийството на командора„. Темите за любовта, родителството, историята, изкуството са преплетени по начин, който може да бъде измислен само от Харуки Мураками. Четеш и ти се иска да има и още, и още, и още…

216220_b

„Седмата функция на езика“ от Лоран Бине

Този роман няма как да влезе в класацията на най-продаваните книги. Което е жалко. Защото е страхотен. Лоран Бине е създал спираща дъха интелектуално-политическа история. Като главни и второстепенни герои в нея присъстват  някои от ключовите световни интелектуалци и политици на двайсети век – Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Умберто Еко, Франсоа Митеран. А най-ценното качество на романа  е великолепната  ирония, която струи от всяка страница. Френска изработка в най-добрите традиции на този жанр.

219244_b

La Passione“. Как Италия прелъсти света“Даян Хейлс

Днешните новини от Италия са ужасяващи. Толкова много смърт, толкова много болка… Кадрите от някогашните препълнени улици и площади, които сега зловещо пустеят, са потресаващи. Книгата на Даян Хейлс е истинска  противоотрова на всичко това. Тя ни връща към Италия, която обичаме. Кипяща от живот, изпълнена със страст. Дано по-скоро тази Италия отново възкръсне.

219036_b

„Малка история на икономиката“ от Ниал Кищайни

Това е книга за всички, които искат да се запознаят с основните икономически идеи през последните два-три века. При това няма стряскащи формули и неразгадаеми таблици. Има ги, разбира се, популярните теории на Адам Смит, Карл Маркс, Джон Кейнс, Милтън Фридман. Обаче има и много други автори, които не са чак толкова известни, но чиито възгледи заслужават внимание точно както и тези на „икономическите звезди“. Ще спомена само Торстайн Веблер и неговата книга „Теория на безделната класа“. Издадена е през 1899 г., но все едно е писана днес и описва живота на днешните милиардери, както и на всички онези, които искат да приличат на тях.

221819_b

„Маркс след марксизмите“ – сборник под редакторството на Хараламби Паницидис

Преди 10 ноември 1989 г. у нас трудовете на Карл Маркс бяха безсмислено обожествявани. След тази дата те са също толкова глупаво отричани.  А Маркс не е нито Господ, нито Сатана.  Той е един изключително проницателен мислител и автор на една от най-задълбочените критики на капиталистическото общество. Това едва ли някой ще отрече. Споровете започват, когато стане дума за визията му за бъдещето. В този сборник има текстове, които твърдят, че марксовият анализ спокойно може да се прилага към днешните общества. Има и такива, които са силно критични към изследователските методи на Карл Маркс. Изобщо, плурализмът е гарантиран.

Предложенията записа Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

luxor

Чешките книжарници отварят след близо два месеца

Отпускането на мерките им позволи отново да заработят COVID-19 остави стотици книжарници в страната затворени …