Начало / Без категория / Книжни препоръки от Петър Волгин

Книжни препоръки от Петър Волгин

Пет заглавия като за карантина от известния радиоводещ

volgin-T

Петър Волгин е едно от острите пера на българската журналистика и автор на книгите „Политически НЕкоректно“ и „Радикална еврейска енциклопедия“  – сега той споделя своите книжни препоръки, специално за Лира.бг. Освен с коментар по злободневна тема по БНР, гласът му може да ви провокира и с интересно четиво, което да потърсите после във виртуалния „Хеликон“.

218292_b

„Убийството на командора“Харуки Мураками

Истинско удоволствие е да се четат романите на Мураками. Особено тези, които те извеждат извън рамките на реалността и те потапят в мистичното.  Точно такова четиво е и „Убийството на командора„. Темите за любовта, родителството, историята, изкуството са преплетени по начин, който може да бъде измислен само от Харуки Мураками. Четеш и ти се иска да има и още, и още, и още…

216220_b

„Седмата функция на езика“ от Лоран Бине

Този роман няма как да влезе в класацията на най-продаваните книги. Което е жалко. Защото е страхотен. Лоран Бине е създал спираща дъха интелектуално-политическа история. Като главни и второстепенни герои в нея присъстват  някои от ключовите световни интелектуалци и политици на двайсети век – Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Умберто Еко, Франсоа Митеран. А най-ценното качество на романа  е великолепната  ирония, която струи от всяка страница. Френска изработка в най-добрите традиции на този жанр.

219244_b

La Passione“. Как Италия прелъсти света“Даян Хейлс

Днешните новини от Италия са ужасяващи. Толкова много смърт, толкова много болка… Кадрите от някогашните препълнени улици и площади, които сега зловещо пустеят, са потресаващи. Книгата на Даян Хейлс е истинска  противоотрова на всичко това. Тя ни връща към Италия, която обичаме. Кипяща от живот, изпълнена със страст. Дано по-скоро тази Италия отново възкръсне.

219036_b

„Малка история на икономиката“ от Ниал Кищайни

Това е книга за всички, които искат да се запознаят с основните икономически идеи през последните два-три века. При това няма стряскащи формули и неразгадаеми таблици. Има ги, разбира се, популярните теории на Адам Смит, Карл Маркс, Джон Кейнс, Милтън Фридман. Обаче има и много други автори, които не са чак толкова известни, но чиито възгледи заслужават внимание точно както и тези на „икономическите звезди“. Ще спомена само Торстайн Веблер и неговата книга „Теория на безделната класа“. Издадена е през 1899 г., но все едно е писана днес и описва живота на днешните милиардери, както и на всички онези, които искат да приличат на тях.

221819_b

„Маркс след марксизмите“ – сборник под редакторството на Хараламби Паницидис

Преди 10 ноември 1989 г. у нас трудовете на Карл Маркс бяха безсмислено обожествявани. След тази дата те са също толкова глупаво отричани.  А Маркс не е нито Господ, нито Сатана.  Той е един изключително проницателен мислител и автор на една от най-задълбочените критики на капиталистическото общество. Това едва ли някой ще отрече. Споровете започват, когато стане дума за визията му за бъдещето. В този сборник има текстове, които твърдят, че марксовият анализ спокойно може да се прилага към днешните общества. Има и такива, които са силно критични към изследователските методи на Карл Маркс. Изобщо, плурализмът е гарантиран.

Предложенията записа Людмила Еленкова

Прочетете още

1200px-The_First_Bulgarian_Banknote_Frontside

Еврото или лева – попитайте книгите

Финансови отговори за повече грамотност Разразилите се дискусии за и против приемане на еврото ни …