Начало / Свят / Сред финалистите за „Букър” има и книга на фарси

Сред финалистите за „Букър” има и книга на фарси

„Тил“ на Даниел Келман също е сред шестте

200224-Longlist announcement Instagram

Книгата излезе и на български наскоро, като сега романът на германеца ще се бори също за наградата от 50 хил. лири (над 110 хил. лв.). Победителят ще бъде обявен на 19 май.

В списъка е и 28-годишната холандка Марике Лукас Рийнвелд с дебютния си роман The Discomfort of Evening. Тя е една от най-младите писателки, номинирани за приза в историята му. Сред достигналите до тази фаза има книги, писани на испански, немски, холандски, фарси и японски. Ето и останалите заглавия: The Enlightenment of the Greengage Tree от Шокофе Азар, The Adventures of China Iron от Габриела Сабезон Камара, Hurricane Season от Фернанда Мелхор и The Memory Police от Йоко Огова.

Всеки един от шестте номинирани романа се отличава с това, че е неустоим разказ, изследващ тема от основополагащите митове до семейния фолклор. Тези книги потапят читателя в дискомфортни ситуации и го принуждават да се изправи пред себе си в сложни етапи на преход“, обясни избора на журито един от членовете му Тед Ходжкинсън, цитиран от в. „Гардиън“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …