На фокус
Начало / Автори / Лев Толстой: Силата на правителството се крепи на невежеството на народа и то много добре знае това, и затова винаги ще се бори против просвещението

Лев Толстой: Силата на правителството се крепи на невежеството на народа и то много добре знае това, и затова винаги ще се бори против просвещението

ORIGINAL-lev-tolstoi-vazkresenie-2На 20 ноември 1910 година в село Астапово приключва земният път на Лев Толстой. По-точно – земният път на тялото му. Докато всичко онова, което е създал безсмъртният му дух, е живо и днес.

Ромен Ролан и Стефан Цвайг ни правят неволна реклама, като тиражират в своите биографии за великия руски писател версията, че в края на живота си той се запътва към България. Дори и да не е точно така, нашата страна също може да се брои за негова родина – защото тук повече от век живеят хора, които ценят, обичат и предават на деца и внуци неговата величествена мъдрост, облечена в простота и обич към човека.

Да си припомним нещо от нея!

 

Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така“.

Хубавото на кратките мисли е това, че те карат сериозния читател да се замисли.

За да живееш честно, трябва да се разкъсваш, да грешиш, да започваш и да захвърляш… и вечно да се бориш и да отричаш. А спокойствието – това е душевна подлост.

Старостта е най-неочакваното нещо в живота.

Светът се движи напред благодарение на тези, които страдат.

В една усмивка се крие красотата на лицето: ако усмивката добавя прелест към лицето, то е прекрасно, ако не го променя – то е обикновено, ако го разваля – то е глупаво.

Аз съм сериозно убеден, че светът се управлява от напълно луди.

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему.

Децата не можеш да уплашиш със суровост. Те не понасят само лъжата.

Често си мисля колко несправедливо понякога се разпределя щастието в живота.

Безумците винаги постигат своите цели по-добре от останалите, защото те нямат никакви нравствени прегради, нито срам, нито справедливост, нито даже страх.

Да се бориш срещу насилието с насилие значи да поставиш ново насилие на мястото на старото.

Егоизмът е лудост. Лудостта е егоизъм.

Постоянство и решителност са двете качества, които осигуряват успеха във всяка работа.

Прави каквото трябва, да става каквото ще.

Знанията са оръжие, а не цел.

Въпросът не е да знаеш, а да знаеш само необходимото.

На човека е даден разум, за да се избави от онова, което го безпокои.

Най-великите истини са най-прости.

Както златото се получава чрез промиване, така е и с хубавите и хубаво изразените мисли. Повече мислете и по-малко пишете, а от това, което пишете, повечко изхвърляйте.

Всеки иска да промени човечеството, но никой не се замисля как да промени себе си.

Животът е голямо и сериозно нещо и всички ние през този кратък промеждутък от време, което ни е дадено, трябва да се стараем да намерим своето предназначение и колкото е възможно по-добре да го изпълним.

Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица – някаква награда  – пак не е добро. Доброто е извън веригата от причини и следствия.

Истинската мъдрост не е многословна.

За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш.

Не се съпротивлявайте на злото, но и сами не участвайте в злото… и никой на този свят не ще успее да ви превърне в роби.

Властта като насилие се поражда тогава, когато признаваме за по-висше нещо, което не е висше според изискванията на сърцето и разума.

Историята щеше да бъде нещо прекрасно, ако беше вярна.

Да обичаш – значи да живееш живота на този, когото обичаш.

Смъртта е събуждане от съня на живота.

Човешката душа е като стъкло. А Бог е светлината, която преминава през него.

Човек ще се избави от пиянството не тогава, когато е лишен от възможността да пие, а когато пред него има вино и той не го докосва.

Който вижда смисъла на живота в усъвършенстването, не може да вярва в смъртта – в това, че усъвършенстването се прекратява. Това, което се стреми към съвършенството, само променя формата си.

Никога не мисли, че не обичаш или че не те обичат. Това е само когато вечно съществуващата обич между теб и хората е нарушена от нещо. И трябва само да се постараеш да отстраниш онова, което нарушава тази обич, вечно свързваща хората. Тя винаги съществува.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

blur-1283865_1920

10 книги, които действат като хапче за щастие

Отпускат психиката – заедно това изпълват с бодрост, че и оптимизъм… Успяват да трансформират съзнанието …

Един коментар

  1. Първият император, успял да обедини Китай, убил… учителите. Всички. Познанието трябвало да бъде само за елита, ограмотен народ е опасен. Затова са изтребени всички учители и други по-начетени хора.
    В резултат на тази политика, провеждана последователно, Китай просъществува хиляди години като държава на грамотен елит и фактически добитък, в каквото е превърнато населението.