Начало / Любопитно / 10 книги, които действат като хапче за щастие

10 книги, които действат като хапче за щастие

Отпускат психиката – заедно това изпълват с бодрост, че и оптимизъм… Успяват да трансформират съзнанието и да го отворят за хубавото около нас. 10 заглавия, побрали мъничко тъга и толкова много усмивки

woman-945427_1920

Обичаме да казваме, че книгите са врата към света.

Всъщност дори тези думи – че книгите са врата към света, са родени от един писател, Стефан Цвайг. Той казва преди близо 90 години в едно свое есе, че нищо друго не пръска толкова светлина като книгите. На есето си слага точно това заглавие – Книгата като врата към света.

Психолозите пък се занимават с нещо друго

Те търсят какво точно се случва в човешкия мозък, че възприемаме книгите така положително. Най-важният процес е всъщност този на асоциативното мислене. Простичко казано, четената от нас книга отприщва поток от мисли в съзнанието ни, който се съотнася към нейната материя. Значи е вярно още нещо: каквото четеш, такъв ще станеш.

Книгите сглобяват в нас картината на хубавото

И наистина, още от най-ранна детска възраст ни съпровождат именно такива заглавия, които разказват прекрасни и прелестни истории. Те помагат да сглобим в съзнанието си картината на света като едно красиво място. Място, което предлага сигурност, а заедно с това е пъстро и забавно.

После идва периодът на откривателството. Тийн книгите в наше време обикновено са именно такива – те разрушават романтичната представа за живота и градят много по-сурова действителност, понякога брутална.

Но и като пораснем, книгите ни оказват все такова деликатно влияние. Огледайте се например в книжарница и ще видите, че жените, които разглеждат романтични четива, излъчат една особена мекота.

pole

Книгите помагат да стигнем до важни изводи

Това качество е от най-ценните, които притежават… При това отварят прозорче към изводи, които преди са ни убягвали. Затова е много важно с какво точно храним съзнанието си. Независимо дали говорим за роман или нехудожествена литература, истински добрата книга избягва готовите отговори. Тя по-скоро създава или описва една действителност, в която да намерим пътечката към истината сами.

Именно тук се крие отговорът защо книгите успяват да ни накарат да се почувстваме по-добре. Те ни дават шанса да видим живота като едно поле от безброй възможности – поле на чистия потенциал, в което ние избираме за себе си най-добрия вариант. Съзнанието изпраща този импулс на мозъка, а той е така устроен, че веднага започва да изпълнява пожеланата от него роля.

Точно заради това книгите са хапче за щастие…

А ако искате да се убедите в това, разтворете тези:

korici2

  1. „Гордост и предразсъдъци“ – с нея надрастваме ограниченията на средата, в която живеем.
  2. „Малкият принц“ – помага ни да се пренесем отново в детството и така да се излекуваме от травмите, натрупани в нас…
  3. „Ана Каренина“ – осъзнаваме, че съвършената любов не е нещо, към което да се стремим на всяка цена.
  4. „Одисей“ – ето тук вече става сложно, но ако искате вярвайте, книгата на Джойс помага да развием усещане за детайла, за дребните неща, които повлияват живота.
  5. „Спасителят в ръжта“ – чудесната история на Селинджър помага да станем самостоятелни. Вълшебно е човек да я прочете на 17!
  6. „Човек на име Уве“ – започваме да търсим причината за неуспехите и в себе си; а това винаги лекува.
  7. „Любов“ – узряваме за идеята, че любовта към света изобщо минава през любовта към нас самите.
  8. „Шантарам“ – животът е приключение, нека го изживеем истински, сякаш казва тази книга
  9. „Малки жени“ – истинска наслада е да откриеш, че общуването с другите обогатява, а тази книга го напомня…
  10. „Яж, моли се и обичай“ – класическа история, която ни прави по-добри след последната страница.

Книги за щастие от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …