Начало / Читателски дневник / 10 книги, пълни с любов към България

10 книги, пълни с любов към България

Хубаво е да ги разтваряме, когато вярата ни се смали… Че да ни зареждат с най-важното – любов към родината

DSC_7867

Всеки я вижда различно

За един България са нейните герои – отдадени на идеята за нашата свобода. Друг пък обожава красотата й. Трети търси в недрата й спомени от славни цивилизации. България просто е богата на всичко това. Прави са онези, които казват, че на една шепа земя сякаш се е изсипал рогът на изобилието. Ненапразно Любен Каравелов заявява възможно най-искрено: Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце…

Книгите са запечатали най-хубавото

Те ни напомнят още нещо – без да знаем историята си, трудно може да говорим за любов към България. А това е история, изтъкана от любов, от много труд, но също от болезнени загуби и раздели. Просто всичко това се е преплело в душите ни. Вижте само как чужденците гледат на нас… Смели нарича българите например самият Андерсен. Гостоприемни и милостиви – за такива ни смята монахът Партений. Снажни, красиви – това пак сме ние, но в очите на Толстой.

4

Ето нашите 10, за да обичаме България повече

  1. История на България в картини – великолепни репродукции на създаденото от художника Васил Горанов плюс вдъхновяващи думи от Христина Йотова. Тази книга поражда в нас почит.
  2. 50-те най-важни дати, които промениха българската история – в енциклопедичен стил напомня повратните точки в историята ни. Удивително е да ги видим на едно място!
  3. Най-великите личности на България – царе и просветители, революционери и герои, всички, пред които се прекланяме са в тази книга, която е важна за всяко дете.
  4. Българите! Забравените постижения – още един поглед към известните ни сънародници, но малко по-различен, провокиращ ни да изтрием праха от образите на най-талантливите, най-нестандартните…
  5. Под игото – пиянството на един народ… отрезвяването му, че свободата ще дойде лесно. Книга-прозорец към българската душа, която се чете цял живот.
  6. Голяма книга на великите победи на България – още една книга, в която всяко дете ще почувства пулса на славни времена… Миналото като приказка, която топли завинаги.
  7. Писмата на Левски – парченце история, което вече век и половина е код към нашата свобода… Май още неразгадан!
  8. До моето първо либе – България е гордост и горест, но също любов… А в гърдите на поета бие сърце голямо, способно и да се бие за родината, и да умре за нея.
  9. Писма от България – Евгений Утин пише правдиво, чак горчиво, без следа от ентусиазма, който завладява освободените по време Руско-турската война.
  10. Немили-недраги – дали съдбата ни като нация е да се въртим в кръг, или ще се отървем от тъгата и мъката в душите и ще направим крачка към другите народи… И този въпрос скрива между редовете големият Вазов.

А имате ли вие ваша любима книга за България? Всъщност колко хубаво звучи самата дума България – и как винаги носи усещане за любов, спонтанна усмивка.

Книги за България подбра Краси Проданов
Снимки: Деница Проданова

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …