Начало / Читателски дневник / Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Многото часове пред екрана ги лишават от потребността да фантазират

72441491_10156970292543742_7722566272990314496_n_

Страда и способността на мозъка да се обработва информация, както показва проучване на Science Daily. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютър или смартфон, толкова по-лоши са и резултатите му в това отношение.

Опростената комуникация с текстови съобщения повлиява лошо когнитивните способности, потвърждават и психолози. По този начин съвременният човек и най-вече децата четат само разпокъсани части от текст, но все по-рядко цялостно и задълбочено.

Обратно, прочитането на един абстрактен текст и усилието ни смисълът му да бъде разгадан оказва положително влияние на мисленето, а с това и на начина, по който се изразяваме.

Взирането в екрана ограничава фантазията на децата

Специално при децата, които имат неограничен достъп до електронни устройства от най-ранна възраст, се забелязва „по-ниска структурна цялост в областта на мозъка“ по думите на д-р Хътън, който ръководи Център за изследване на четенето и грамотността в Синсинати.

За да можем да анализираме и синтезираме добре прочетеното, е нужно двете хемисфери на мозъка да работят в синхрон. Само така един текст придобива смисъл, който можем да обработим и анализираме. А за да се подобрява тази наша способност е нужно просто едно – да четем.

Засега обаче учените нямат отговор на въпроса как може да се повлия невроразвитието на мозъка, а също така липсва и дефиниция за това каква част от времето си малки и големи могат да прекарват безопасно пред екрана на електронните си устройства.

Все по-популярни стават и кампаниите, които противопоставят книгите на компютри или телефони. Мотото на една от най-популярните гласи: „Просто отвори и чети! Парола не ти трябва!

Лира.бг по материали от Science Daily и интернет

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …