Начало / Читателски дневник / Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Многото часове пред екрана ги лишават от потребността да фантазират

72441491_10156970292543742_7722566272990314496_n_

Страда и способността на мозъка да се обработва информация, както показва проучване на Science Daily. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютър или смартфон, толкова по-лоши са и резултатите му в това отношение.

Опростената комуникация с текстови съобщения повлиява лошо когнитивните способности, потвърждават и психолози. По този начин съвременният човек и най-вече децата четат само разпокъсани части от текст, но все по-рядко цялостно и задълбочено.

Обратно, прочитането на един абстрактен текст и усилието ни смисълът му да бъде разгадан оказва положително влияние на мисленето, а с това и на начина, по който се изразяваме.

Взирането в екрана ограничава фантазията на децата

Специално при децата, които имат неограничен достъп до електронни устройства от най-ранна възраст, се забелязва „по-ниска структурна цялост в областта на мозъка“ по думите на д-р Хътън, който ръководи Център за изследване на четенето и грамотността в Синсинати.

За да можем да анализираме и синтезираме добре прочетеното, е нужно двете хемисфери на мозъка да работят в синхрон. Само така един текст придобива смисъл, който можем да обработим и анализираме. А за да се подобрява тази наша способност е нужно просто едно – да четем.

Засега обаче учените нямат отговор на въпроса как може да се повлия невроразвитието на мозъка, а също така липсва и дефиниция за това каква част от времето си малки и големи могат да прекарват безопасно пред екрана на електронните си устройства.

Все по-популярни стават и кампаниите, които противопоставят книгите на компютри или телефони. Мотото на една от най-популярните гласи: „Просто отвори и чети! Парола не ти трябва!

Лира.бг по материали от Science Daily и интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

deca

До всяко дете стои хубава книга

Малкият човек има нужда да избере четивата си собственоръчно „А Йордан Йовков имате ли? – …