Начало / Без категория / Нобеловата награда за литература отиде при Олга Токарчук и Петер Хандке

Нобеловата награда за литература отиде при Олга Токарчук и Петер Хандке

След едногодишна пауза победителите са двама

15707088925d9f1d9c5f70c

Наградата на Олга Токарчук ще бъде вписана срещу миналата календарна година – 2018-а. За 2019-а пък в аналите ще остане името на австриеца Петер Хандке.

Букмейкърите улучиха на 50%. Според първоначалните им прогнози имаше голяма вероятност и двамата победители да са жени. Полякинята Токарчук присъстваше сред десетте най-вероятни победители, като залозите за нея вървяха в съотношение 11:1. Хандке обаче го нямаше там.

Обратно, голямата изненада е, че и двете награди остават на Стария континент. Олга Токарчук става едва 15-ата жена-победителка. Тя е сред най-четените полски автори и у нас, като и в момента в Хеликон може да се намери „Бегуни”, книгата, която ѝ донесе и „Ман Букър” миналата година.

nob

Хандке пък от своя страна е познат повече като драматург, който смело експериментира с формата. На разположение от него е „Луси в гората с онези неща” – поетична история, предлагаща и много ирония. Любопитното е, че Ханс Хьолер, професор по германистика, пише преди няколко години книга, наречена „Петер Хандке”, в която разглежда новата литературна класика, създавана от австриеца. Томчето е преведено и на български.

Хандке е и един от създателите на превърналия се в класика филм „Небето над Берлин”.

Според журито, връчващо Нобеловата награда за литература, изборът пада върху Олга Токарчук „за разказваческото въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“, а Хандке пък от своя страна „изпъква с лингвистичната си изобретателност, чрез която изучава периферията и спецификата на човешкия опит”.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

глюк

Американска поетеса взе Нобела за литература за 2020

Имала безпогрешен поетически глас Слабо известната у нас американска поетеса Луис Глюк спечели Нобеловата награда …