Начало / Без категория / Нобеловата награда за литература отиде при Олга Токарчук и Петер Хандке

Нобеловата награда за литература отиде при Олга Токарчук и Петер Хандке

След едногодишна пауза победителите са двама

15707088925d9f1d9c5f70c

Наградата на Олга Токарчук ще бъде вписана срещу миналата календарна година – 2018-а. За 2019-а пък в аналите ще остане името на австриеца Петер Хандке.

Букмейкърите улучиха на 50%. Според първоначалните им прогнози имаше голяма вероятност и двамата победители да са жени. Полякинята Токарчук присъстваше сред десетте най-вероятни победители, като залозите за нея вървяха в съотношение 11:1. Хандке обаче го нямаше там.

Обратно, голямата изненада е, че и двете награди остават на Стария континент. Олга Токарчук става едва 15-ата жена-победителка. Тя е сред най-четените полски автори и у нас, като и в момента в Хеликон може да се намери „Бегуни”, книгата, която ѝ донесе и „Ман Букър” миналата година.

nob

Хандке пък от своя страна е познат повече като драматург, който смело експериментира с формата. На разположение от него е „Луси в гората с онези неща” – поетична история, предлагаща и много ирония. Любопитното е, че Ханс Хьолер, професор по германистика, пише преди няколко години книга, наречена „Петер Хандке”, в която разглежда новата литературна класика, създавана от австриеца. Томчето е преведено и на български.

Хандке е и един от създателите на превърналия се в класика филм „Небето над Берлин”.

Според журито, връчващо Нобеловата награда за литература, изборът пада върху Олга Токарчук „за разказваческото въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“, а Хандке пък от своя страна „изпъква с лингвистичната си изобретателност, чрез която изучава периферията и спецификата на човешкия опит”.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …