Начало / Свят / Нобеловата награда за литература ще е за жена според букмейкърите

Нобеловата награда за литература ще е за жена според букмейкърите

Сред десетте вероятни победители има само трима мъже

CARSON_Anne_Lecture-on-the-History-of-Skywriting_1400

Нобеловите награди за литература всъщност ще са две, след като миналата година скандали попречиха да бъде излъчен победител. По традиция пък букмейкърите приемат залагания за това кой ще спечели още от септември. Най-добри са курсовете за Ан Карсън, канадска писателка и поетеса с особено отношение към античността. „Стиховете, които създава Карсън, са съзнателно сложни, но завладяващата им разказваческа сила осигуряват на авторката успех сред читатели и критика„, пише преди няколко години „Гардиън”. Като потвърждение, тази година Карсън беше включена от читателите във Великобритания сред 25-те най-любими поети по време на Националния ден на поезията. Автор на двайсетина книги, днес Ан Карсън е на 69.

Веднага след нея в листа на букмейкърите е Марис Конде, която пък е на достопочтените 82. Наричат я една от най-известните авторки от Карибския басейн. Точно тя спечели миналата година алтернативната Нобелова награда – в отсъствието на истинската. Родена е в Гваделупа, но образованието си получава във Франция. Пише на френски и английски. Преподава в Колумбийския университет.

image

На трето място букмейкърите извеждат китайката Цан Сюе. Тя обаче говори за творчеството си като за литературен пърформанс, който надгражда познатите ни жанрове. Родена през 1953-а, започва да публикува в средата на 80-те. Прави впечатление, че е създала и шест книги с литературна критика.

Сред десетте с най-голям шанс присъстват само три мъжки имена – на вечния кандидат Мураками, а също кениецът Нгуги ва Тионг, както и унгарският писател Петер Надаш. В десетката е и Маргарет Атууд, която отново е всеобща любимка след излизането на The Testaments, продължението на „Разказът на прислужницата”. Букмейкърите поставят например 90-годишния Кундера на 19-о място, а пък в края на дългата редица, с най-лош коефициент, е самият Джордж Р. Р. Мартин.

ТОП 10 НА БУКМЕЙКЪРИТЕ

ТОП 10 НА БУКМЕЙКЪРИТЕ

Ето курсовете на десетте с най-голям шанс за Нобеловата награда за литература:

nobel-prize-5bf41ed746e0fb00516aa0b3

  1. Ан Карсън 5:1
  2. Марис Конде 6:1
  3. Цан Сюе 9:1
  4. Харуки Мураками 9:1
  5. Людмила Улицка 9:1
  6. Нгуги ва Тионг 9:1
  7. Маргарет Атууд 11:1
  8. Мерилин Робинсън 11:1
  9. Олга Токарчук 11:1
  10. Петер Надаш 11:1

Коефициентите са от Nicer Odds

 

Прочетете още

ac7656dc-8e2b-4084-967a-778b376c80e5

Преследвана в Китай писателка е фаворит за Нобел

Победителят засега на практика е непредвидим Дън Сяохуа има най-големи шансове според букмейкърите – коефициентът …