Начало / Интервюта / Нийл Геймън: Пиша книги, които по-добре да не излизат с моето име

Нийл Геймън: Пиша книги, които по-добре да не излизат с моето име

Славният писател за графика си и за начинаещите в професията

neil-gaiman-masterclass-review-4

Авторът на бестселъри Нийл Геймън отдавна е един от най-добрите създатели на модерни комикси, също така пише прекрасни книги за читатели от всички възрасти. Той е сред най-известните постмодерни писатели в момента и е плодотворен създател на проза, поезия, сценарии и какво ли още не. Сам казва, че това се дължи на четенето на „Годишника на писателите и художниците“, когато бил млад.

Защо пишете?

– Не мисля, че притежавам други умения, а и е вече късно да ги открия.

– На кои други романисти се възхищавате?

Питър Строб, Джонатан Карол, Даян Уейн Джоунс, Майкъл Шейбон, Рамзи Кембъл, Даниел Пинкуотър, Попи Брайт, Робърт Най… знаете ли, бих могъл да продължа да изброявам със седмици.

– Кога за пръв път разбрахте, че ще бъдете успешен писател?

– Зависи от начина, по който дефинирате успеха. Не съм сигурен, че има голяма разлика между радостта от първия път, когато получих чек за нещо, което съм написал (това бяха 80 паунда от списание She), и радостта от първия път, когато моя книга оглави бестселърите на „Ню Йорк Таймс”…

– Имате ли агент? Ако да, как ви помага?

– Имам, Мерили Хайфец в Ню Йорк, в агенция, наречена Писателската къща. Тя продаде правата за САЩ за книгата Don’t Panic! The Hitchiker’s Guide to the Galaxy Companion от името на издателя във Великобритания за много повече пари, отколкото някой от нас очакваше. Така че, когато бях в Ню Йорк, обядвах с Мерили, за да ѝ благодаря, и до края на обяда вече имах агент. Тя е като вълшебство, чудо, нещо много добро. Когато дойде моментът да се сдобия с подходящ договор, направи сделка за три мои книги, което беше всичко, което исках, и оттогава е моят глас на здравия разум.

– Опишете един ваш работен ден. Как пишете?

– Ако пиша роман, вероятно ставам сутринта, отговарям на мейли, занимавам се с блога, справям се с извънредни ситуации и след това пиша от 13 до 18 ч. Ако не пиша роман, нямам график, сценарий на главата и какво ли още не, тогава всичко може да бъде написано по всяко време.

– Някога били ли сте отхвърлян от агент или издател?

– Има дни, когато е по-точно обратното – притеснявам се, че нещата, които може би трябва да бъдат отхвърлени, се приемат, което означава, че името ми ще е на корицата на книгата. Последния път ми беше отхвърлена една кратка история, аз я прочетох, реших, че ми харесва и всъщност няма нищо лошо в нея, затова пренаписах въведението, изчаках няколко седмици и го изпратих обратно с думите „Надявам се да ви хареса с новата редакция“. И редакторът весело го прие. Но това беше много отдавна, когато имаше пишещи машини – днес бих го разпечатал с различен шрифт.

– Какъв съвет ще дадете на начинаещ романист?

– Пиши! Завършвай нещата. Публикувай ги. Напиши друго, докато чакаш някой да публикува първото…

Интервюто е за writersandartists.co.uk
Превод Мария Семенова

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …