Начало / Свят / Нобелов лауреат отива на съд за неуважение към националните герои

Нобелов лауреат отива на съд за неуважение към националните герои

Писателят ще трябва да се извини и да плати огромна глоба, ако загуби

229

Китайски блогър подаде жалба срещу един от най-големите писатели на страната Мо Йен. Обвинението му всъщност е в недостатъчно родолюбие и унизително отношение към националните герои в книгите на писателя.

Все по-често известни китайски личности са обвинявани по този начин – кампанията е изключително в интернет, а в нейни жертви се превръщат популярни обществени фигури, журналисти и писатели – в случая дори носителя на Нобелова награда за литература през 2012-а Мо Йен.

Обвинителят У Ван Чън е известен в онлайн пространството със своя прякор – Правдивия Мао Синг Чуо. Той твърди, че Мо Йен накърнява с книгите си престижа на Китайската комунистическа партия и обижда революционния водач Мао Дзедун.

В жалбата на Правдивия Мао се иска писателят да се извини на всички китайци, а също така да плати обезщетение в размер на 1,5 млрд йоана (над 370 млн. лв.). Самата сума е избрана съобразно населението на Китай и блогърът твърди, че е символична – по 1 юан на китаец. Последното искане е книгите на нобеловия лауреат да бъдат отстранени от библиотеките и книжарниците.

Искът се основава на закон от 2018 г. Според него обида на китайските герои или мъченици се наказва с глоба или затвор до три години. Самият закон е приет в рамките на кампанията на президента Си Дзинпин срещу „историческия нихилизъм“ – този израз е използван от комунистическата партия по отношение на всяко едно различно от официалното тълкуване на миналото.

Мо Йен също е псевдоним – истинското име на автора е Куан Мо Джи. Дебютът си той прави през 1981 г. Творбите на писателя описват живота в китайското село и изобразяват и тъмната страна на главозамайващото икономическо развитие в Китай. Според 69-годишния писател литературата и изкуството трябва да разкриват несправедливостите в обществената йерархия.

Въпреки че често критикува властимащите, комунистическата партия реагира с уважение на писателя. През 2011-а той заема и поста заместник-председател на Съюза на китайските писатели. Напоследък обаче Мо Йен е мишена на много критики от страна на читателите. Най-честото обвинение е именно това, че не уважава героите и мъчениците, като в същото време почита завоевателната японска армия.

Публикациите срещу Мо Йен имат вече около 2 млн. гледания в социалните мрежи. Засега обаче няма индикации, че режимът ще подкрепи кампанията срещу нобеловия лауреат

tri

От книгите на писателя сега в „Хеликон“ може да се намери електронната версия на „Промяната“ – в превод на Надя Баева. Роман, който прилича на автобиография, по неговите страници се преплитат фантазия и реализъм. Точно „Промяната“ помогна на своя автор да спечели и Нобелова награда. „Мо Йен създава свят, който в сложността си ни напомня за творбите на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като същевременно използва за опорна точка древната китайска литература и устната традиция“, се казваше тогава в изявлението на Нобеловия комитет за литература.

Информация и снимкиthepaper.cn и listennotes.com

Прочетете още

906566

Луничави разкази по новолуние представя Здравка Евтимова

Книгата вече е в „Хеликон“ Обичаната наша писателка събира сега общо двайсет истории, които създава …