Начало / Без категория / Правителствена делегация с български книги в Южна Корея

Правителствена делегация с български книги в Южна Корея

Бойко Борисов занесе „Немили-недраги“ на южнокорейските студенти, те играха хоро

item_bojkoborisov

Посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Южна Корея в края на септември 2019 г. ще отбележим заради една книжна новина. Рядко се отделя внимание на книгите в правителствените доклади на форуми от подобно естество, но покрай разговорите за сътрудничество и идеята му за южнокорейски завод у нас, Борисов лично се похвали във фейсбук с българските книги, които е оставил за корейските студенти.

На емоционална среща в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул получих плакет от корейските студенти за приятелството и приноса към развитието на българската студентска програма и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и България. Студентите изненадаха нашата делегация като изпълниха български народни танци, облечени в традиционните ни носии, и изпяха символни за всеки българин песни. Ние също се бяхме подготвили и им подарихме книги от класиката на българската литература – Немили-недраги“ , „Под игото“ , „Железният светилник“ , „Маминото детенце“ , „Тошко Африкански“ , „Ян Бибиян“ , „Патиланци  и десетки други.

logo_korea Сайтът economic.bg припомня, че от 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в “Ханкук” е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies). В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ “Св. Климент Охридски” в специалността Кореистика от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18. СУ “Уилям Гладстон” в София. Това е първото училище в Европа, в което има редовно обучение по корейски език.

Лира.бг по материали от economic.bg и фейсбук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Баба-ютубърка влезе сред най-четените в Южна Корея

Месечната класация предлага бизнес, есеистика и философия Десетте книги подреждаме на базата на продажбите в …