Начало / Читателски дневник / Псевдонимите на най-известните писателки

Псевдонимите на най-известните писателки

Някои от тях сменят самоличността си с мъжка

technology-3200401_1920

Джейн Остин – през 1811 г. английската писателка публикува „Разум и чувства”, но вместо името ѝ, на корицата е изписано просто „Една дама”. За начинанието ѝ знаели само най-близките членове на семейството. Впоследствие книгата се превръща в една от най-обичаните, създадени от нея.

Сестрите Бронте – през май 1846 г. Ан, Емили и Шарлот издават със собствени средства авторски сборник със стихове. На корицата обаче са изписани три мъжки имена. Шарлот се превръща в Кюрър, Емили става Елис, а Ан е Актън. Причината е, че по това време не се счита за благочестиво жени да се занимават с писателска дейност.

Мери Ан Евънс – една от най-значимите романистки от по-миналия век публикува под името Джордж Елиът. Използва мъжкото име, за да е спокойна, че творбите ѝ ще се взимат на сериозно и няма да бъдат считани за романтични истории.

Ерика Леонард – британката създава еротичната си любовна поредица „Петдесет нюанса сиво”, скривайки част от самоличността си зад псевдонима Е Л Джеймс. В кариерата си е използвала и още едно име – Snowqueens Icedragon.

Кристина Линч и Мег Хаури – двете дами създават своя хит „Градът на тъмната магия”, но решават да прибавят още щипка тайнственост. Така го публикуват под псевдовима Магнус Флайт. За тяхно разочарование, истината твърде бързо излиза на бял свят, но въпреки това те са доволни от постигнатия ефект.

woman-41201_1280

Хелен Линдън Гоф – по-известна е като Памела Травърз, като името ѝ е претърпява още една трансформация… Тя се подписва П. Л. Травърз, като така цели да скрие пола си. Както виждаме обаче, това е обичайна практика сред английските писатели, при това в най-различни епохи.

Амандин Орор Люсил Дюпен – ето я и Жорж Санд, по-скоро ето го, защото при Амандин смяната на самоличността достига крайности. Освен че приема мъжко име, започва и да се облича с мъжки дрехи. Като цяло, поведението ѝ е доста необичайно за епохата.

Луиза Мей Олкът – интересното тук е, че американската авторка публикува най-известното си произведение, „Малки жени”, със своето собствено име, а псевдоним използва за книги, разказващи за наранени жени, търсещи отмъщение – сюжети, които в ония времена много се харчели.

Нора Робъртс – една от най-известните серии на Нора Робъртс излиза под псевдонима Джей Ди Роб, като дори актуалният хит на върха при бестселърите на „Ню Йорк ТаймсVendetta in Death, е именно от тази поредица. За съжаление, българските издатели развалят магията и публикуват книгите с истинското име на автора.

Джоан Роулинг – за „Хари Потър” тя прибавя към името си едно Катлин и така става Дж. К. Роулинг. После измисля и знаменитото Робърт Галбрейт за своята поредица от криминални романи, като досега са излезли четири заглавия.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

Ds9AYyxXQAAjzpz

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, …