Начало / Читателски дневник / Пет книги и един филм с вкус на чудото Корея

Пет книги и един филм с вкус на чудото Корея

Азиатската страна се превърна в хит само за една нощ

86176788_2528927357396002_9008029003767873536_n

Понг Джун Хо прегръща щастливо статуетките „Оскар”, сякаш точно е накъсал праскови от лятно дърво; следват кадри с И Нак-йон – министър-председателят на Южна Корея открива заседанието на кабинета с ръкопляскания… Защо не, след като страната му се превърна в световен хит само за броени часове, пък и в напълно положителен аспект за разлика от парализирания съсед Китай.

Филмът „Паразит” наистина пренаписа историята със своите четири награди „Оскар”. Четири от общо шест номинации е доста добро постижение, особено като се има предвид, че Понг Джун Хо мечтаел всъщност само за тази за най-добър международен филм. Пък и „Паразит” постига максималното със сюжета си – посветен на две корейски семейства, които сякаш са двете противоположности, от мизерията до презадоволеността. Самият режисьор казва, че иска да види симбиозата на жанровете и именно това е било предизвикателството пред него в „Паразит”. А дали все пак любовта побеждава в този филм, ще видим съвсем скоро, през март на София Филм Фест.

Между другото, успехът на филма е зашеметяващ, защото той вече получи „Златна палма” в Кан, две награди БАФТА и е нареждан на 26-о място сред най-добрите филми на всички времена. При това е седма творба за своя режисьор…

Именно успехът на „Паразит” ни вдъхнови да се огледаме из „Хеликон”като ще е Корея, нека е на 100%! Това са нашите пет, с които да отпразнуваме факта, че светът все още е повече от интересно място, след като ни поднася и такива невероятни неща.

214656_b

„Бяла хризантема” на Мери Лин Брахт – американката има корейски корени, но живее напоследък в Лондон. През 2002-а посещава корейското село, в което е отраснала майка ѝ. Видяното и наученото ѝ въздействат толкова силно, че създава „Бяла хризантема”. Книгата е преведена на 11 езика и се опитва да разкрие драмата на едно минало, в което най-доброто бъдеще за корейско момиче е да служи за удоволствие на японските войници.

219700_b

„Пачинко” на Мин Джин Ли – и тук сюжетът преминава през призмата на историята. Името на книгата е всъщност японска игра, приличаща на пинбол, а самият роман повежда на трудно пътуване в културния контекст на съвсем други разбирания за семейните отношения. Да, „Пачинко” може да се нарече и семейна сага, но е изключително важна, за да разберем като европейци как се преплита историята на Корея и Япония.

207181_b

Корейски разкази – симпатичното томче съдържа творби от миналото столетие и продължава тънката червена нишка именно по отношение на корейско-японските проблеми. Творбите осветяват един от най-мрачните периоди за Корея, това е окупацията от страна на Япония от 1910-а до 1945-а. Страниците изобилстват с бедняци, смелчаги и предатели, които отварят пред нас вратата на един непознат свят, в който моралните категории, с които сме израснали, не струват нищо.

214741_b

„BTS: Възходът на Баган“ от Кара Дж. Стивънс – това е вече днешната модерна и предизвикателна (Южна) Корея. BTS е феномен, който описва най-добре природата на явлението корейски поп или Кей поп. Още с излизането си биографичната книга попадна и сред най-търсените от нашите тийнейджъри. А BTS наистина заслужават внимание – най-малкото заради факта, че благотворителната им кампания срещу насилието отдавна събра повече от 1 млн. долара, с които искат да преобразят света.

218735_b

„За да живея” на Йонми Парк – книга, която помага да осъзнаем, че Желязната завеса я има и днес, макар и на другия край на света. Младото момиче бяга от Северна Корея на 13, но попада на още по-лоши условия в Китай. Цената на свободата се оказва твърде скъпа – баща ѝ е мъртъв, сестра ѝ изчезва, но двете с майка си все пак стигат до Южна Корея. Дали след толкова травми човек може да започне живота си наново? Изповедта на Йонми е повече от силна, а книгата ѝ – затрогваща и до болка реалистична.

Акценти от Корея на Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 май – 14 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Семейство Уитиър от Даниел Стийл …