Начало / Без категория / Вредата от пушенето през очите на книгите

Вредата от пушенето през очите на книгите

Вместо (електронна) цигара ви предлагаме сега книга

cigo

Световната здравна организация разпространи доклад, в който отново предупреждава тютюневата индустрия да регулира продажбата на електронни цигари, тъй като те са вредни за здравето. Въпреки че станаха модерни и все по-често можем да видим хора, които носят като аксесоар устройствата за пушене, специалистите твърдят, че никотиновите течности, които се вдишват чрез електронните цигари, са не по-малко опасни. При тях канцерогенният ефект е в пъти по-слаб отколкото при обикновените цигари, но все пак го има. Факт е, че дори да преминат на електронни цигари, хората не спират да пушат, напротив, развиват нова зависимост, а някои и пушат повече. Проблемът е, че съдържанието на никотин надвишава обявеното на опаковката, защото се произвежда в китайски фабрики, в които няма контрол.

Ние филтрираме и тази новина през очите на книгите и ще цитираме Алън Кар, авторът на нашумялата „Не пуша вече“, книга, с която той промени навиците на хиляди заклети пушачи. „Не приемайте всичко за даденост – пише Алън Кар. – Поставяйте под въпрос не само думите ми, но и собствените си възгледи, както и онова, на което ви учи обществото за пушенето. Например онези от вас, които смятат, че пушенето е просто навик, би трябвало да си зададат въпроса защо е толкова лесно да се откажат от други, при това приятни навици, а се оказва толкова трудно да се освободят от един скъпоструващ навик, който оставя лош вкус в устата и ни убива. Защо трябва да изпадате в паника, ако в устата ви не дими цигара?“

Оставяме темата отворена, както и книгата на Алън Кар. Ще припомним обаче и другата гледна точка, породена от онази реплика на Марк Твен, че няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите, защото той самият го е правил над сто пъти. Или ще се запитаме какво са Буковски и Хемингуей без цигара за вдъхновение, Омар Хаям и мистиците без виденията на хашиша, комисарят Мегре без вечната си пура и дeтектив Филип Марлоу без чашката с уиски и ореола от дим край главата.

Е, засега не съществува случай, в който над безалкохолна бира някой да е създал велика литература :)

По следите на цигарения дим: Людмила Еленкова

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка(2)

Вечно зареденият телефон

Людмила Еленкова През шейсетте години в Италия едно момиченце не можело да заспи без приказка. …