Начало / България / Издирват се книги за дипломатическите ни отношения

Издирват се книги за дипломатическите ни отношения

Кампанията цели подпомагането на библиотеката на МВнР

mp-to-brun-july-1918-clip-1

Дълги години е била труднодостъпна и затова малцина предполагат за нейното съществуване. Но на практика е една от най-старите официални сбирки у нас. Библиотеката към Министерството на външните работи е създадена в първия работен ден на институцията. Това означава 5 юли 1879 г. От 1907-а пък действа със закон, който определя структурните звена в самото министерство. Наред с библиотеката, това са още архива, отдел на изповеданията и дори българска телеграфна агенция. Дотогава министерството е известно като Отдел за външни работи. Вижте как само са определени заниманията му в ония романтични времена:

  1. Отделение за сношаване с местните ведомства.
  2. За отношенията с чуждите дипломатически агентства.
  3. За духовните дела.

Може да се каже, че библиотеката подкрепя и трите цели. Оттогава до днес в нея са събрани повече от 65 хил. тома. Най-старата книга в сбирката на библиотеката е от 1739 г. – това е Справочник с международни договори и актове. Иначе по рафтовете най-често се среща историческа и дипломатическа литература, отразяваща духа на вече няколко епохи.

Библиотеката на Министерството на външните работи е запечатала и променящия се свят на дипломацията. Ако старите издания са предимно на френски, в един момент водещ език става английският.

Сега библиотеката се управлява и стопанисва от Дипломатическия институт към министерството. Библиотеката е публично достъпна, като разполага и с електронен каталог. Във връзка със 140-годишнината ѝ Дипломатическият институт обяви и дарителска кампания. Издирват се български и чужди издания, които са свързани с дипломатическите отношения на нашата държава. В инициативата може да се включи всеки, казват от Министерството. Крайният срок е 31 октомври.

Лира.бг по материали от БНР
Снимки: Деница Проданова и архив

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …