Начало / България / Издирват се книги за дипломатическите ни отношения

Издирват се книги за дипломатическите ни отношения

Кампанията цели подпомагането на библиотеката на МВнР

mp-to-brun-july-1918-clip-1

Дълги години е била труднодостъпна и затова малцина предполагат за нейното съществуване. Но на практика е една от най-старите официални сбирки у нас. Библиотеката към Министерството на външните работи е създадена в първия работен ден на институцията. Това означава 5 юли 1879 г. От 1907-а пък действа със закон, който определя структурните звена в самото министерство. Наред с библиотеката, това са още архива, отдел на изповеданията и дори българска телеграфна агенция. Дотогава министерството е известно като Отдел за външни работи. Вижте как само са определени заниманията му в ония романтични времена:

  1. Отделение за сношаване с местните ведомства.
  2. За отношенията с чуждите дипломатически агентства.
  3. За духовните дела.

Може да се каже, че библиотеката подкрепя и трите цели. Оттогава до днес в нея са събрани повече от 65 хил. тома. Най-старата книга в сбирката на библиотеката е от 1739 г. – това е Справочник с международни договори и актове. Иначе по рафтовете най-често се среща историческа и дипломатическа литература, отразяваща духа на вече няколко епохи.

Библиотеката на Министерството на външните работи е запечатала и променящия се свят на дипломацията. Ако старите издания са предимно на френски, в един момент водещ език става английският.

Сега библиотеката се управлява и стопанисва от Дипломатическия институт към министерството. Библиотеката е публично достъпна, като разполага и с електронен каталог. Във връзка със 140-годишнината ѝ Дипломатическият институт обяви и дарителска кампания. Издирват се български и чужди издания, които са свързани с дипломатическите отношения на нашата държава. В инициативата може да се включи всеки, казват от Министерството. Крайният срок е 31 октомври.

Лира.бг по материали от БНР
Снимки: Деница Проданова и архив

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …