Начало / Автори / Дж. К. Роулинг е доказателството, че чудеса се случват

Дж. К. Роулинг е доказателството, че чудеса се случват

Британската писателка запазва вярата си и успехът наистина идва

81a91d52-2097-41f6-9bc1-a8a0f2dc4d4a

Детската литература дължи на нея възхода си през последните десетилетия. Може спокойно да се каже, че поредицата за Хари Потър промени начина на писане – а с това и авторите на книги за деца. При това самата Джоан изминава дълъг път до успеха. Много пъти отхвърляна или просто пренебрегвана, тя продължава да вярва, че книгите ѝ съдържат нещо хубаво, че може да докосне с тях малки и големи. Доста по-късно, в миг на равносметка, казва: „През всичките тези години правех само едно – позволявах си да съм малко момиченце, за което е важно едно-единствено нещо… Да говори и усеща всичко със сърцето си.

Преживяла трудни мигове, при това почти в бедност, днешната Дж. К. е шармантна дама, която мисли много и за останалите. Голяма част от доходите си дарява за благотворителност – предимно за бедните и за борба с различни болести. Лично поддържа фонд за самотни родители, а наред с това подпомага изследванията в областта на множествената склероза – коварната болест, отнела и майка ѝ.

Хари Потър ѝ спасява живота – може да звучи преувеличено, но Роулинг пише историята на момчето магьосник в най-трудните мигове. Това ѝ помага да отклони вниманието си от проблемите. И заедно с това да повярва, че чудеса съществуват.

И сензацията се случва. 1997-а е годината на Хари Потър. Тогава се представя за първи път пред света. Любопитен факт е това, че както самата авторка, така и нейният герой са родени на 31 юли.

Вярвах, че онова, което изживявам, докато пиша, ще се отпечата и в моите читатели. И това се оказа голямата тайна на успеха ми и причината, поради която Хари Потър се превърна в любимец за толкова много деца и възрастни по света. (Дж. К. Роулинг)

Излизането на книгата всъщност е краят на една дълга битка за самата Роулинг. Припомня си вълшебните сутрини, когато създавала героите си от поредицата в Португалия – време и на любов, и на първи стъпки в майчинството. Много скоро обаче бракът ѝ се разпада. Джесика е още бебе, двете тръгват към Единбург, където майката разчита на помощта на сестра си. Така, през сълзи, е завършена първата история за Хари Потър. „Когато моето сърце се смееше – спомня си Джоан, – знаех, че после, докато четат книгата ми, ще се смеят и читателите; когато сърцето ми плачеше, щяха да плачат и те.

Когато най-накрая намира издател, той ѝ плаща хонорар от около 3000 лири. Но Джоан и така е безумно щастлива. Началото е сложено…

И до днес Роулинг твърди, че няма да има продължение на основната сюжетна линия в книгата. На Хари Потър гледа като на скъп спомен. Или по-скоро като на част от себе си… Нали са родени в един и същ ден!

За успеха на Дж. К. Роулинг: Краси Проданов

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …