Начало / Интервюта / Владимир Дубковски: Страхът ни спира да променим света

Владимир Дубковски: Страхът ни спира да променим света

Владимир и Валерия Дубковски са мотивационни лектори и автори на бестселъра „Нектар за душата“. Те пристигат у нас по хубав повод, след 16-годишна пауза, за да видят една променена България и жадна да попие знанието им публика, но не в бизнес насока, а на двудневен семинар с две книги – „Нектар за душата“ и „Пътят на любовта“. Семейство Дубковски, които пълнят огромни зали в Русия, очакват своите ученици и тук. Събитието с тях е на 13 и 14 април в „Бест Уестърн Плюс Хотел Експо София“, ден преди него – на 12-и от 18,30 ч. ще раздават автографи в столичния „Хеликон-Витоша“, а преди срещите на живо организаторите предоставиха на Лира.бг. едно любопитно интервю с Владимир Дубковски.

maxresdefault

– Здравейте, разкажете ни накратко за себе си.

– Интересувам се от всички сфери на човешкия живот и вече 20 години пиша книги за бизнес, мениджмънт, маркетинг, психология, общуване с хората, управление… В миналото аз самият бях успешен бизнесмен. Притежавах собствена фирма с индийско участие. Имахме завод в Индия и произвеждахме дрехи, които после внасяхме в Русия. Беше печеливша компания. После дълги години работих в застрахователния бизнес. А преди това, по времето на Съветския съюз, бях на държавна служба в органите на военна прокуратура. Но когато Съветският съюз се разпадна и много хора трябваше кардинално да се преустройват, започнах да се занимавам с журналистика, бях кореспондент на вестник „Ленинградска правда”, после в киностудия за документални филми, пишех сценарии, работих в телевизията, и в края на XX век почувствах необходимост да споделя с хората знанията, които съм придобил в течение на живота си. Това е естествена потребност, иначе многото информация започва да те разкъсва отвътре.

– И тогава решихте да напишете книгата „Нектар за душата”?

– Не, „Нектар за душата” се появи след 10 години. А първите книги бяха в областта на бизнеса, защото исках да науча хората как да работят в новите условия. Нали у нас беше социализъм и изведнъж настъпи капитализъм. Мнозина не разбираха как въобще да живеят в този див период. Затова отначало организирах школа, после тя се превърна в академия. Заедно със съпругата ми започнахме да учим на методите за водене на бизнес в новите условия. Пишехме за нашите ученици и така се появиха 50 книги.

Но човек трябва да следи накъде го води самият живот, да улавя знаците свише и да се вслушва в тях. Ето какво се случи през 2005 г. Нашата академия вече работеше от 5 години – в Русия, в Молдова, в Украйна, и даже три пъти бяхме в България със семинари по бизнес.

Учениците ни задават всякакви въпроси по време на семинари. Дотогава темите бяха все за пари – как да спечелят повече, как да имат по-голям успех, по-добра кариера. Всичко се отнасяше до материални въпроси. И когато се опитвахме да им подскажем, че има и друг живот, те отговаряха – не, не, той не ни засяга, нас ни интересува само стокообмена, само увеличение на продажбите. И ние естествено се съобразявахме, вслушвахме се в техните желания. Но изведнъж те започнаха да питат какво е предназначението на човека, в какво се състои смисъла на живота. Бяхме шокирани, че сами задават подобни въпроси. Но това се оказаха само малки ручейчета, при всяко следващо занятие въпросите ставаха повече, започнахме да им отговаряме, на тях им ставаше все по-интересно и ние променихме програмата на нашата академия – освен делови теми, включвахме ето такива, които са интересни на хората. Появи се и малка книжка – „Знаците на съдбата”. Представяте ли си – в школа по бизнес знаци на съдбата! Ще кажете, че са пълни глупости, но от 2006 г. тези теми си станаха естествени и така се роди „Нектар за душата”. Когато видяхме, че има много събрани материали за щастието, за смисъла на живота, за предназначението на човека, за съдбата, за религията, за Бог, решихме с Валерия да обобщим всичко и през 2011 г. се появи книгата „Нектар за душата”. Първо беше публикувана в Украйна, а след месец излезе в Русия. Беше поразително, че книга, която не е развлекателна, а със сложни научни понятия като квантова физика, и включва древни ръкописи, генетика, биология, т.е. много науки в едно, когато се появи в най-големия интернет магазин в Русия, а там се продават милиони заглавия, без всякаква реклама стана бестселър. Сега в Русия на пазара е деветото й издание, слава богу излезе и изданието на български език.

Трудно ли беше да правите изследвания по тези теми и как събирахте информация?

– Както вече казах, работил съм в прокуратурата, бях следовател. А следователят е човек, който събира и анализира информация и се стреми да стигне до истината. Когато има престъпление, възникват много версии – кой е виновен, защо, събирах различни факти, които си противоречат едни на други, но трябваше да се намери зърното истина и тогава да се реши виновен ли е човекът, трябва ли да бъде съден и да се изпрати в затвора, или да се освободи. Благодарение на този опит стана възможно да изуча, обобщя, анализирам и да сравня огромен обем материали. Има и друго – когато човек се фокусира над някакъв проблем, проявява силен интерес, тогава, доказано е, че има енергийни закони, по които отговорите достигат до него сами. Или някой му подарява книга по темата, или от интернет, почти без да търси, се появява информация…

56555965_2585180824825606_6109850587858206720_o

– Вие сте завършили юридически факултет. Как от правото стигнахте до тайните на Вселената и на човешката душа. Кой момент от живота ви накара да се замислите върху екзистенциални въпроси?

– Няма нищо случайно в живота. Аз бях материалист до мозъка на костите си. Възпитаник съм на съветско училище, там ние изучавахме теорията на Дарвин и свято вярвахме, че сме произлезли от маймуните, че Бог не съществува, че трябва да строим комунизма. Бях пропит от този дух и от тези знания, както всички други хора. Старото поколение в България беше същото. Средата формира човека. И когато започнах да се занимавам с бизнес, като обикновен бизнесмен мен ме интересуваше на първо място печалбата, развитието на производството, увеличение на продажбите и т.н. Не се интересувах от никакви екзистенциални въпроси. И ако чуех нещо, си мислех, че това са глупости, трябва да работиш, да печелиш пари, да построиш голяма къща, да се грижиш за децата си. Но веднъж, когато се връщах от далечна командировка, а тогава много работех, летях със самолет, изморявах се, бях напрегнат, през 1993 г., през нощта, получих язвен кръвоизлив. Това е буквално дупка в корема и ако не отидеш веднага в болница, получаваш перитонит и умираш. Тогава извикахме бърза помощ, отведоха ме във Военна болница, жена ми стоеше в коридора и трепереше, защото не се знаеше какво ще се случи с мен. Операцията продължи три часа и половина и в края на операцията изпаднах в клинична смърт, състояние, в което мозъкът спира, уредите показват права линия. Останах така 3-4 минути. Тогава за мой ужас и учудване съзнанието ми се отдели от тялото и изведнъж видях съвършено друг свят, там, където всички някога ще отидем. Мигновено разбрах: Боже мой, колко сме глупави хората, някакви пари печелим, някаква кариера правим, а светът е необятен и там всичко се открива светкавично, като инжекция в мозъка. Помислих си, че съм живял напразно и моите достижения, с които толкова се гордеех – бях построил дом, имах семейство, две деца, кариера, слава, успехи, те нямат никакво значение. Оказа се, че съществува вечна душа, която си има своя програма. В това време хирурзите успяха да ме върнат обратно в тялото и аз се свестих в момента, когато военният хирург плачеше над мен и ме молеше да не си отивам. Отворих очи, операцията завърши успешно и ме отведоха в реанимация. Лежах там, разбрах, че не съм умрял, но не се знаеше дали няма да умра утре, защото положението беше много тежко. Тогава за първи път се помолих. Разбира се, не знаех никакви молитви, просто казах: „Господи, дай ми да поживея поне още една седмица, по-добре, разбира се, година.“ А то с какво се гордеех – че имам пари и банкови сметки в Англия.

Бях на 40 г. Моята съдба реши да не умирам, оживях, оздравях, след две седмици вече бях на крака и тогава съзнанието ми се преобърна. Втурнах се към други знания и те започнаха да прииждат. Като резултат веднага излязох от бизнеса, защото разбрах, че това не е моя път. Станах съветник в застрахователна компания и започнах да изучавам езотерика, философия, древни източници, появи се интернет…

Човек достига до нов светоглед по два пътя. Първият път е както се случи при мен – внезапно, като при удар. Или като при Ванга – тя също е преживяла трагедия, имало е някакъв шок, в резултат на което й се открива ново виждане.

Вторият път е постепенно, капка по капка, съзнателно да натрупвате нови знания, които постепенно водят към промяна на съзнанието. Това е пътят на хора, които не ги е ударила мълния, не са попадали в клинична смърт и тъй като повечето, които страдат и са нещастни, не попадат в екстремни ситуации, ние решихме с Валерия да им дадем знанията, без да е нужно изживяват катастрофи, за да могат в нормалния си бит спокойно да разберат същността на нещата.

171634_100647023348951_6556541_o

– Вие казвате, че човечеството разрушава себе си и планетата, защото не познава универсалните Вселенски закони. Кои са те?

– Главният закон във Вселената се нарича любов. Вторият закон, който хората не разбират, е, че всичко е енергия. И законите за обмен на енергията са главните закони за движение и развитие на цялата Вселена, в това число и на Земята. А ние сме неразривна част от Вселената и всичко е едно цяло, илюзията за отделеност – аз съм едно, масата друго, създава лъжливи представи. Затова съществуват борба, съперничество, конкуренция, враждебност. Когато хората усвоят тези закони – за единството, за обмяната на енергия, за любовта като главна вибрация в отношенията, животът им ще се промени тотално, във всички посоки.

Ще ви дам пример: Свикнали да приемаме САЩ като главния капиталист в света, при тях всичко е бизнес и дори децата от самото си раждане сякаш виждат първо долари. Но и там мнозина, които разбират, че на Земята са започнали гигантски кардинални промени, че растат вибрациите, енергиите, магнитното поле се променя, променя се съзнанието, започнаха да преустройват именно отношенията в своите компании – става въпрос за банки, застрахователни компании, т.е. фирми, свързани изключително с печалбите. Без да променят управлението, без да създават нови продукти, те променят взаимоотношенията вътре в компаниите, а после и с клиентите, с акционерите, с партньорите си и т.н.

В резултат какво се получава – в Америка има списък на 500-те най-известни компании, в които се въртят милиарди и естествено, всички те публикуват доходите си, в пълна прозрачност. Трима учени от американски университети провеждат сравнителни икономически изследвания на тези 500 топкомпании, как са се развивали през първите десет години на XXI в. по всички показатели.

А онези фирми, които са променили междуличностните отношения в екипите, наричат „фирми, носещи любов”. И се оказва, че по ниво на развитие на чистата печалба те изпреварват 500-те компании-гиганти 765 пъти, т.е. любовта може да донесе и пари, ако я разбираме правилно. Американските специалисти написаха голям научен труд по въпроса, книгата „Фирми, носещи любов”.

– Коя е най-голямата пречка пред човека, заради която той не може да бъде щастлив?

52047598_2216042195277085_792751280945627136_n(1)– Ето, аз ви показвам програмата на нашия семинар, за който ние с Валерия пристигаме в България. Първият ден ще посветим на тези въпроси – кои са препятствията пред човека по пътя му към свободата и щастието. Защо започваме не с практическите съвети, а с препятствията? Защото ако пред човек, макар и знаещ как да се движи, пътят е блокиран, той по никакъв начин не може да мине по него. Отначало трябва да разчистиш, да премахнеш пречките и след това да вървиш.

Знаете ли кои са най-големите пречки? Това са нашите страхове. Хората се страхуват подсъзнателно, те са пропити от страхове, които се изправят като огромни блокажи пред тях. Енергията на страха е много силна. Ако човек иска нов живот, здраве, любов, успехи и други неща, но вътре има подсъзнателни страхове, те се оказват сто пъти по-мощни от неговите желания. И колкото и да се старае, нищо няма да получи, защото страховете ще унищожават плановете и мечтите му ще бъдат разбити на пух и прах.

Друга пречка е комплексът на малкия човек. Повечето, които нямат власт и пари, си казват: Ние сме малки хора, от нас нищо не зависи. Щом си решил, че си малък, установил си такава подсъзнателна програма, значи у тебе всичко е малко – малко пари, малко любов, малко щастие… Когато се ражда бебе, ние не му купуваме дрехи за възрастен, купуваме му малки дрешки. Даваме му малки чинийки, лъжички, защото у него всичко е мъничко. Докато расте, човек сам започва да влиза в другите магазини, при нещата за възрастни, но ако в душата си не е пораснал, изборът му е блокиран.

Още един страшен блокаж, който се нарича „не-любов към себе си”, много близък до комплекса на малкия човек. Чували сте за Луиз Хей, американка, написала много блестящи книги. Те е установила, че основната причина у хора, които идват при нея заради здравето, семейни проблеми, липса на пари, е, че те просто не обичат себе си.

-Благодарим ви, един последен въпрос – промени ли се по някакъв начин животът ви след като написахте ”Нектар за душата”?

– След издаването на книгата у нас се появи връзка с десетки хиляди читатели от различни страни на света. И всеки ден ние получаваме огромен брой писма. С тези хора контактуваме постянно и затова ние също се променяме, получаваме нови знания. Сега открихме академия онлайн за всички хора, защото не можем да пътуваме навсякъде. На жив семинар можем да съберем 200-300-500 души, но това е нищожно малко. А в интернет-академията можем да имаме огромна публика, даже от България има хора. Ние подготвяме непрекъснато нови теми, създаваме много учебни филми. Преподаването е най-добрият път за развитието на личността, тоест, когато учиш другите, си длъжен през цялото време да бъдеш на крачка пред своите ученици. А всичко много бързо се променя. В България сме били вече преди 16 години и чакаме с нетърпение нашия семинар в София. До нови срещи!

29315038_2006496919564948_574505047535124480_o(1)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

239824_b

„Даровете на неуспеха“ – домашно за родители

Книгата на Джесика Лейхи е в помощ на възрастните, които в желанието си да помогнат …