Начало / Свят / Белгиец е новият наследник на Астрид Линдгрен

Белгиец е новият наследник на Астрид Линдгрен

Барт Моярт получи приза на името на славната авторка

data43224170-5fc550-e1554213317711

НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА, както я наричат още, се връчва от 2002 г. Тогава я създава шведското правителство – в памет на славната разказвачка на истории за деца.

Иначе Моярт е роден в Брюж през 1964 г. Като фламандец, пише на нидерландски – оттам и големият му успех например в Холандия. Интересното е, че прави дебюта си още на 19 г. Сега е на 55, като е преведен на повече от 20 езика. Пише романи, но и стихове за деца, които са му донесли много международни награди. А вече и най-скъпоценната – тази на името на Астрид Линдгрен.

Книги от Барт Моярт на различни езици
Книги от Барт Моярт на различни езици

Роден е обаче със златна лъжичка в устата – при това буквално… Като седмо дете в семейството, негов кръстник автоматично става белгийският крал – според действащите традиции в страната. На самата лъжичка, която получава като дар, е гравирана белгийската корона и едно стилно Б – по името на тогавашния монарх Бодуен. Единайсетгодишен, пише първата си история – и сам я нарича книга…

А сега Барт спечели наградата „Астрид Линдгрен“ в конкуренцията на автори от 60 страни. Явно щастливата му звезда – пък и талантът да пише, продължават да греят.

Историята на Барт Моярт разказа Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …