Начало / Свят / Белгиец е новият наследник на Астрид Линдгрен

Белгиец е новият наследник на Астрид Линдгрен

Барт Моярт получи приза на името на славната авторка

data43224170-5fc550-e1554213317711

НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА, както я наричат още, се връчва от 2002 г. Тогава я създава шведското правителство – в памет на славната разказвачка на истории за деца.

Иначе Моярт е роден в Брюж през 1964 г. Като фламандец, пише на нидерландски – оттам и големият му успех например в Холандия. Интересното е, че прави дебюта си още на 19 г. Сега е на 55, като е преведен на повече от 20 езика. Пише романи, но и стихове за деца, които са му донесли много международни награди. А вече и най-скъпоценната – тази на името на Астрид Линдгрен.

Книги от Барт Моярт на различни езици
Книги от Барт Моярт на различни езици

Роден е обаче със златна лъжичка в устата – при това буквално… Като седмо дете в семейството, негов кръстник автоматично става белгийският крал – според действащите традиции в страната. На самата лъжичка, която получава като дар, е гравирана белгийската корона и едно стилно Б – по името на тогавашния монарх Бодуен. Единайсетгодишен, пише първата си история – и сам я нарича книга…

А сега Барт спечели наградата „Астрид Линдгрен“ в конкуренцията на автори от 60 страни. Явно щастливата му звезда – пък и талантът да пише, продължават да греят.

Историята на Барт Моярт разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Най-несимпатичните персонажи от книгите

Герои, за които вратите ни остават затворени, събрахме сега Предложенията за неприятни образи дойдоха всъщност …