Начало / Свят / „1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен

orig

Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга на Джордж Оруел е открадната цели 460 пъти в техните книжарници. В същото време обаче тя е и сред десетте най-купувани!

По страниците на книгата се описва държава, в която тече вечна война, като има и повсеместен контрол от страна на властите над гражданите. „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила”, казва се на едно място в „1984“.

Публицистът и писател Маша Карп, която има две книги за Оруел, сравнява фиктивната Океания от страниците на книгата с Русия. Тя дава и пример за новговор – замяната на думата война с израза „специална военна операция“.

След инвазията в Украйна продажбите на романа на Оруел скочиха с пъти в Русия. През март миналата година двама души дори бяха задържани в Москва, тъй като раздавали безплатно на минувачите копия от „1984“. Тогава им е повдигнато и обвинение за дискредитация на руската армия. Самата книга се продава свободно и без цензура в книжарниците.

file-7bae9ad5fcaf40a383b5abbcd97341d5

Иначе Читай-город отчита спад с 10% в кражбите през 2023 г. Най-крадената нехудожествена книга е на блогърката Нина Набокова – за душевно здраве. Посетителите в книжарниците са отнасяли, без да платят, и учебници, книги за възпитание на децата, а също и сборници с приказки. Веригата е най-голямата в Русия. Обектите ѝ се ползват с голяма популярност както в Москва, така и в други региони на страната.

Информация и снимки: theins.ruyandex.ru и № – Новости Дня

Прочетете още

0004

Читател на годината – 10-годишната Йоана прочете 232 книги

„Когато четем, си обогатяваме речника“, смята тя Йоана Делчева стана Читател на годината в Библиотека …