Начало / Свят / Книгите са най-атрактивната онлайн стока според Джеф Безос

Книгите са най-атрактивната онлайн стока според Джеф Безос

Амазон“ е това, което е, благодарение на тях

bez1_1200x768

Най-големият онлайн магазин в света от дълго време е трън в очите на книгоразпространителите – на неговата съвест лежи крахът на безброй малки или по-големи книжарници, но според създателя на „Амазон“ това е било неминуемо.

Още преди десетилетия той обяснява, че книгите са най-атрактивната стока, тъй като те стоят най-динамично на пазара – и провокират всекидневно интереса на хората. В това отношение именно книгите са за предпочитане дори пред музиката.

Бизнесменът и новатор изтъква, че реално съществуват около 3 млн. заглавия на всички езици по света, като всяка втора е и на английски. Възможността да предлага много от тях дава навремето необикновено предимство на „Амазон“, което му помага да се укрепи и да се превърне в днешния гигант.

Компанията обаче използва гараж за първия си офис – там Безос заедно с няколко сътрудници разработва софтуер за уебсайт. Работата потръгва и фирмата се мести в двустаен апартамент. Тестовият уебсайт на компанията се появява през 1995 г. За месец след старта си „Амазон“ разпраща книги до 45 страни по света. Това превръща моментално онлайн търговеца в хит.

Точно „Амазон“ е и първата компания, която предлага на потребителите за коментират вече купен продукт – така се появяват коментари за книги, които бързо вдигат рейтинга и продажбите. Много отрицателно обаче реагирали самите издатели, като създателят на „Амазон“ получил от тях писмо, в което го призовавали да публикува само положителните рецензии.

Сред новите проекти на Безос пък е и разработка, която ще позволи да бъде създадена търсачка на базата на изкуствения интелект. Това означава, че „Амазон“ ще се изправи директно и срещу друг гигант от виртуалното пространство – „Гугъл“. Самият Джеф Безос казва, че светът тепърва ще се променя с помощта на изкуствения интелект.

Джеф Безос подари наскоро акции на своята компания за около 240 млн. долара. Принципите на „Амазон“ са описани в книгата на Стив Андерсън „Писмата на Джеф Безос“

bezos

Визионерството на един от най-богатите хора в света е отдавна признато. Съвсем наскоро Безос навърши 60 години. Нюхът му работи безотказно, независимо дали прави сделка за придобиване на „Вашингтон Поуст“ или разработва космически експедиции. Бизнес уменията му си личат и в книги като „Писмата на Джеф Безос“ – в нея са принципите, върху които е стъпил „Амазон“. Самият той пък сбъдна и мечтата си да види отблизо Космоса, след като преди три години стана част от екипажа на ракетата „Ню Шепард“. Сред най-радикалните му идеи е тази Земята да бъде прочистена от тежка индустрия, като замърсителите бъдат изпратени… в орбита.

Информация и снимки: officechai.com и CNBC

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …