Начало / Свят / Геймън и Мураками са сред вероятните носители на алтернативния „Нобел“

Геймън и Мураками са сред вероятните носители на алтернативния „Нобел“

Der Schriftsteller Haruki Murakami am 07.11.2014 in Berlin.

Нийл Геймън и Харуки Мураками  са сред номинираните за алтернативния „Нобел“  за литература – награда, учредена от представители на шведските културни среди след скандала  в академията, връчваща най-престижното отличие в света, съобщава сайтът Bookseller. Новата награда беше учредена, за да се „гарантира, че ще има отличие през 2018 г., но още и за да се напомни, че литературата трябва да се асоциира с демокрация, откритост, емпатия и респект“, твърдят организаторите.

Обратно на обвития в тайнственост подход на Шведската академия, новата „академия“ покани библиотекарите да номинират автори за наградата. Гласуването беше отворено за световната общественост и от списъка с 47 писатели останаха четирима – Геймън, Мураками, Марис Конде от френска Гваделупа и Ким Тхуи, родена във Виетнам.

Финалното решение е в ръцете на експертно жури, председателствано от редактора и книгоиздател Ан Палсон. Сред членовете му са професорът по литература от Гьотеборгския университет Лисбет Ларсон, редакторът и преводач Петер Стенсон, библиотекарят и бивш програмен директор на гьотеборския книген панаир Гунила Сандин.

Алтернативната награда ще бъде обявена на 12 октомври, а официалната церемония ще се проведе на 9 декември, като по този начин ще бъде спазена и познатата времева рамка на „старата“ Нобелова награда за литература. Според официалния ѝ уебсайт, „алтернативната“ академия ще се разпусне през декември месец, а догодина се очаква да бъдат обявени двама победители и носители на Нобел.

Прочетете още

image_readtop_2016_335895_14628673872465129

Харуки Мураками издава нов роман след шест години

Целият проект е обгърнат с тайнственост Сюжетът също е неизвестен, макар че от издателство „Синчоша“ …