Начало / Критика / Към митологията с усмивка

Към митологията с усмивка

Ново издание на един от блестящите с мъдрост и остроумие романи на Нийл Геймън

„Момчетата от Ананси“ е поглед към древната митология през очите на съвременното хумористично фентъзи. Книгата излиза през 2006 г. като част от цикъла „Американски богове“, а идеята – да се проектира Средния запад в Америка върху ритуалите от Западна Африка, показва настъпващия нов свят на децата, които растат без авторитети и богове. Ние вече живеем в него и си мислим, че на тях не им пука. Определено не е така.

240815_b

Философският пласт на този роман е покрит със загриженост и добродушен хумор, запазена марка на писателя и сценарист Нийл Геймън, за когото не пестят комплиментите си майстори на фентъзито и хоръра като Джордж Р. Мартин и Стивън Кинг. А читателите по целия свят просто го обожават. „Момчетата от Ананси“ грабва всеки, независимо от жанровете, които харесва. Толкова многопластов и разкошен е текста. Разбира се, препратките към Тери Пратчет са неизбежни, особено към книгата „Добри поличби“, на която двамата с Нийл Геймън са съавтори.

Ето историята тук с няколко думи – Дебелият Чарли Нанси е скромен лондончанин, който се готви за сватбата си и внезапно научава, че баща му е починал. Цял живот поставяйки го в неудобни ситуации, родителят не пропуска да се прояви като за последно – човекът умира в караоке бар, заобиколен от красиви девойки. От този момент нататък живота на безгрижния Чарли се променя. Защото той разбира, че баща му не е бил просто някакъв зевзек, а въплъщение на бога паяк Ананси – символ на хитрост и мъдрост, който сега е завещал на сина си да не приема драмите на сериозно. Но си струва да отиде до края на света и да изпита пределите на собствените си сили, за да… порасне. Перипетиите на Чарли са урок по смелост и митология, в които иначе едва ли бихме се задълбочили. Предадени със средствата на хумора, те правят за възрастните това, на което днес Рик Риърдън с Пърси Джаксън научи децата им – знание и уважение към предците, по възможно най-добрия начин.

Людмила Еленкова

Прочетете още

231615_b

Джером К. Джером – „26 разказа“ с мярка и вкус

Сборникът на английския сатирик включва най-доброто от кратката му проза В творчеството на Джером К. …