Начало / Свят / Учредиха „алтернативен“ Нобел за литература

Учредиха „алтернативен“ Нобел за литература

Medal_Nobel_Peace_PrizeПрез есента на 2018 г. една литературна традиция няма да бъде спазена – тази година връчването на Нобеловата награда беше отменено заради скандала, разтърсил Шведската академия. Въпреки това гласовете, според които традицията не бива да се променя, нарастват и шведски библиотекари излязоха с дълъг и еклектичен списък от номинирани, предава в. „Гардиън“. Организацията им, наречена Нова академия, обяви: „Във времена, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата е още по-важен фактор, за да се спре налаганата култура на мълчание и подтисничество“.

Новата академия призова библиотекари от цяла Швеция да номинират който искат автор от която и да е точка на света и резултатът е изненадващ. Той варира от очакваните номинирани през тази година Кормак Маккарти, Маргарет Атууд, Амос Оз и Харуки Мураками до нови и почти непознати имена за световната литература, като скорошната носителка на Ман Букър  Олга Токарчук, финландското литературно чудо Софи Оксанен, а също Нийл Геймън, Дж. К. Роулинг и Дон ДеЛило. Но вероятно по-изненадващ от имената е рекламентът, включващ квота по пол – 50:50 мъже и жени са в списъка с номинациите. Изданието прави паралел с Нобеловите награди, сред които от 114 победители жените са едва 14.

Може ли номинацията да извади Елена Феранте от анонимността? Това ще се разбере, само ако почитателите й се организират и гласуват до 14 август, когато е крайният срок. След това ще бъде публикуван списък с номинираните.

Гласуването сред широкия списък с писатели е достъпно за всички тук.

Прочетете още

Nobel_Prize

Какво става с Нобеловата награда?

Нобеловата награда за литература е разтърсена от най-тежкия скандал в историята си, твърди авторът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *