Начало / Автори / Харуки Мураками: „Книгите ми в началото бяха недодялани”

Харуки Мураками: „Книгите ми в началото бяха недодялани”

Писателят съжалява, че е издал някои от тях

article1229185726x

74-годишният Мураками е сред най-четените автори в света днес – потвърждение за интереса към книгите му предизвика и новата „Градът и несигурните му стени”, която излезе след шестгодишно мълчание преди броени дни. Дълга опашка се изви в заветната вечер през токийската книжарница Kinokunija. Посетителите дори скандирали и ръкопляскали, както съобщават японски медии.

Харуки Мураками нарече новата си книга по името на свой разказ от 80-те години. Героят в него разбира, че зад висока стена се крие град, а в него библиотека. Там живее момиче, което се грижи за старите сънища. Сюжетът е използван донякъде и в книгата „Страна на чудесата за непукисти и краят на света“. Сега обаче Харуки Мураками казва и за двете, че са недодялани. „Издадох ги, без да са изгладени докрай и след това винаги съм съжалявал, че го направих. По това време способностите ми да пиша бяха ограничени и в ранните ми романи си личи”, казва в интервю писателят.

По онова време Мураками изгаря от желание да разказва приключенски истории, докато сега се потапя във вътрешния си живот на героите, при това съвсем спокойни и в бавно темпо. „Градът и несигурните му стени” остана в главата ми – признава писателят, – то е както когато в гърлото ви заседне малка костица.

Към историята се връща през 2020-а, когато писателят се изолира заради пандемията. „Не излизах, прекарвах повечето време у дома, а това ми позволи да обърна внимание на себе си. И ми хрумна да извадя историята от чекмеджето.

Мураками първо преписвал старата си творба, но след това текстът взел да набъбва изпод ръцете му и така вместо да го преработи, създал нещо напълно ново. И се ражда книга от близо 700 страници, в която старото писание е нещо като пролог, но има и две обширни нови части.

Читателят се сблъсква със 17-годишен герой и го проследява, докато не навърши 40. Част от преживелиците, свързани със съзряването и травмите, които преживяваме, навеждат на мисълта, че писателят описва собствените си усещания от пандемията. Още по време на изолацията той обърна внимание колко тежко ще я понесат младите хора и как това ще ги промени безвъзвратно.

ig9lk6uo_murakami-books_625x300_01_February_23

„Мислехме, че глобализацията ще направи света по-добър, че социалните мрежи ще допринесат за демократизирането му – казва писателят. – Вместо това настъпи хаос…“

„Пренаписването“ на „Градът и несигурните му стени” отнема на Мураками почти три години. През това време не само че се изредиха няколко мутации на ковид – припомня той, – но също така Великобритания напусна Европейския съюз, а Русия нападна Украйна. Дебатите в социалните мрежи пък са вече изцяло извън релсите. Затова и Мураками смята, че живеем във времена, когато промените водят до непрекъснати сътресения в обществото. „Мислехме, че глобализацията ще направи света по-добър, че социалните мрежи ще допринесат за демократизирането му. Вместо това настъпи хаос, сякаш отворихме Кутията на Пандора. Въпросът дали да останем на сигурно зад своята стена, или да я прекрачим, стана актуален.”

Точно новата книга на писателя задава въпроса доколко е здрава стената, която ни отделя от останалия свят. „Стените могат да имат различен смисъл – обобщава Мураками. – Зависи какво или кого сме затвори между тях.”

Ключова в новата книга е и институцията на библиотеката. „Още като тийнейджър обожавах да ходя в библиотеката – признава писателят. – Харесваше ми как миришат книгите. Едва когато станах писател, започнах да чета сериозно японски романи. Дотогава познавах изключително чуждата белетристика.” Мураками е известен с любовта си към Вонегът, Флобер, Керуак.

И преди новата книга той се опира на стари творби, които преработва – така се ражда например „Норвежка гора”. Сега обаче той се отнася критично към ранните си творби. Смята за недобре написани всички свои книги отпреди началото на новия век. Казва, че първата книга, при писането на която се е чувствал сигурен, е „Кафка на плажа”. Тя излиза през 2002 г.

Преводи, тичане и събиране на стари плочи” – така обобщава пък нещата, които го държат на крака днес, вече на 74. В момента писателят изнася лекции в американския колеж „Уелсли. Това е учебното заведение на обществени фигури като Мадлин Олбрайт или Хилари Клинтън.

murakami-book

А междувременно японците вече събират първи впечатления от „Градът и несигурните му стени”. Книгата се появи в книжарниците в тираж от 300 хил. екземпляра

Информация и снимки: economictimes.indiatimes.com, ndtv.com, wionews.com и must.edu.mo

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …