Начало / Свят / Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост

F8k_tDpWUAAZ7m_

74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи Наградата на принцесата на Астурия. Смята се, че това е испанският вариант на Нобеловата награда. В раздела за литература са триумфирали автори като Амос Оз, Маргарет Атууд или Адам Загаевски. 2023-а е годината на Харуки Мураками.

Пак по изключение авторът на „Норвежка гора“ и много други любими книги застана пред журналисти и дори направи политически коментари за случващото се в света ни днес. „Имам приятели в Израел – заяви той. – Но в същото време си давам сметка колко мизерна е ситуацията за палестинците, които видях при посещението си там. Не мога да кажа на чия страна е правдата. Единствено вярвам в мира.

Най-новата книга на Мураками се нарича „Градът и несигурните му стени“ – писателят вижда символична прилика между случващото се сега и темите, които разисква в своята проза. „В моите книги – казва той, – стените са истински, физически. Но заедно с това имат метафорично значение.”

Писателят сподели впечатления и за шестметровата стена, изградена от Израел на западния бряг на река Йордан. Ужасих се!”, гласи кратичкият му коментар.

Книгите помагат да разберем по-добре света днес, мисли още Харуки Мураками. Те дават възможност да смелим информацията, с която ни заливат всички канали, по един по-различен начин. „Единствено така – казва писателят, – ще проумеем света, който се променя непрестанно заради новите технологии, а в същото време не престава да се тресе от вечните религиозни и народностни конфликти.

Амбициозен, иновативен разказвачески подход“ притежава писателят според журито на Наградата на принцесата на Астурия. Именно чрез него той съчетава японската традиция с наследството на западната култура. Заради този принос получава и отличието…

F8k_t9NW8AArBIQ

На 74 съм – казва пък самият Мураками. – Не знам колко книги още ще успея да напиша. Но с каквото и да се захвана, ще е от голямо значение за мен!

Информация и снимки@fpa и ultimasnoticias.com.ve

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …