Начало / Любопитно / Подвижни библиотеки

Подвижни библиотеки

Мобилни библиотеки по света разпространяват местната култура, осигуряват книги на деца и възрастни в бедни и изолирани райони. А където е необходимо, се придвижват по начин, който не бихме си представили – например  с… камили!

Ето някои от най-любопитните мобилни библиотеки, събрани от bookstr.com.

„Оръжия за масово унищожение“ – Аржентина

gycjqR4FeSs-NZBeZQsg_lemesoff1

Преобразеният Форд Фалкън е направен да изглежда като военен танк. Вместо екдплозиви, този танк има скелет от вградени лавици, които могат да поберат около 900 книги. Аржентинският артист Раул Лемесоф построява автомобила през 2015, с цел да разпространява послания за мир и грамотност из цяла Аржентина.

„Камилата“ – Кения

720161c66533a22986ca11c49b08b34c

Тази пътуваща камила осигурява книги на хората в Северозападна Кения, които постоянно страдат от бедност и суша. Заради номадския им начин на живот, статична библиотека би била безполезна и образованието труднодостъпно. Така, освен че осигурява книги, библиотеката учи на английски хората, които посещава.

„Разкажи история“ – Португалия

image_6

Книжен автомобил, насочен към туристи в Лисабон, снабдява пътешествениците с португалска литература, преведена на аглийски, френски, испански и немски. Книгите представят португалската култура и език, заедно с други жанрове, като проза и лирика. Франсиско Антолин, Доминкос Крус и Жоао Корея Перея поставят началото през 2013 с желанието да разпространят португалската култура по лесно достъпен и личен начин.

„Епос“ – Норвегия

yas

Построена през 1963, Епос е създадена специално за да служи като мобилна библиотека и оттогава плава около бреговете на Норвегия. Ерос носи около 6000 книги и също така предлага помещение за хранене. Тъй като Норвегия има много отдалечени места из феордите, лодката предлага книги на над 150 общности, които иначе не биха имали достъп до библиотека.

„Библиомагаре“ – Колумбия

529-Biblioburro

Луис Сориано и двете му магарета, Алфа и Бето (двете имена образуват „азбука“ на испански) пътуват измежду началните училища в Ла Глорио, Колумбия, осигурявайки книги за четене на децата. Като бивш учител по испански, Сориано е запознат с липсата на ресурси за някои ученици в провинциалния район Магдалена. Освен че осигурява книги на учениците, той им помага с домашни, за да се учат да четат и им разказва истории за приключения и уроци по география, които подготвя за тях.

Материала подготви: Ася Михайлова, „Хеликон-Славейков“

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …