Начало / Любопитно / Девет факта за библиотеките

Девет факта за библиотеките

Съпровождат цивилизацията ни от началото

453010570_379206198525039_6418073931033159_n

Приемаме ги направо за свещени, тъй като съхраняват духа на книгите и техните създатели. По страниците им пък оживяват съдби и истории, просто цялото човешко познание. Библиотеките привличат и със своята атмосфера, която граничи с мистичното – тишината в тях, множеството рафтове, дори миризмата се запечатват в нас и остават завинаги.

Ако всичко това кара сърцето ви да се разтупти, значи за вас са и тези факти от историята на библиотеките

  1. Първите библиотеки – данните за тях са от времето на шумерите (3000 г. пр. н. е.). Книгите всъщност представлявали плочи, които се съхранявали в глинени съдове. Проклятие заплашвало изкушените да си присвоят някоя от книгите-плочки.
  2. Къщи на мъдростта – така наричали библиотеките във времето на Арабския халифат (7-9. век). Посетителите задължително се измивали на входа. Атмосферата приличала на тази в джамиите. Читателите сядали на постлания килим, където се отдавали на познанието.
  3. Библиотека за подарък – на това е способен Марк Антоний, който решил да зарадва Клеопатра, като ѝ дарил Пергамската библиотека. Сватбеният дар е особено ценен, като се има предвид, че Библиотеката на Пергамон, както е известна още, е втората по значение в древността след тази в Александрия.
  4. Кодекс на библиотекаря – създава го Федерико де Монтефелтро, който имал богата библиотека и твърдял, че ръкописните книги са за предпочитане пред печатните. Де Монтефелтро първи формулира изискванията към един библиотекар – да е добре образован, да има приятен характер, външността му да е представителна, а също така да не страда от липса на красноречие.
  5. Редът в библиотеките дължим на Гьоте. Като министър в Турингия той разработва документи за начина, по който трябва да функционира една библиотека. Това включва отчет на новопостъпилите и заетите книги, постоянен работен график, както и контрол върху вида на книгите. Въвежда и правилото, че замърсени книги не бива да се приемат обратно в библиотеката.
  6. Първата организация е американска – през 1876 г. във Филаделфия са положени основите на Американската библиотечна асоциация. Инициативата е на директора на библиотеката на Колумбийския университет Мелвил Дюи.
  7. Училище за библиотекари – то отваря врати именно под крилото на Американската библиотечна асоциация. Годината е 1887-а. Една от насоките, в които се развива, е привличането на жени за библиотекарки. До възникването му дълги столетия тази професия е смятана за „мъжка“.
  8. Национализация на библиотеките – идеята за това се ражда в главите на болшевиките. В документ от 1918 г. Съветът на народните комисари разпорежда да се реквизират всички домашни библиотеки в Русия, съдържащи над 500 заглавия. Идеологът на това решение е Надежда Крупская.
  9. Библиотеки на бъдещето – според фантаста Станислав Лем книгите след време ще са малки кварцови кристали, които ще съхраняват мислите ни. Кристал с размерите на песъчинка, описва той в „Облакът на Магелан“, може да съдържа толкова информация, колкото една древна енциклопедия. Действието се развива в средата на нашето хилядолетие, като на Земята съществува една-единствена централна библиотека.

400380891_79570639568906195420760095610805_n

Книгите след време ще са малки като песъчинка кварцови кристали, смята Станислав Лем

Снимки: Oliver Fuß за Pixabay и архив

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …