На фокус
Начало / Любопитно / Класически библиотеки, които пълнят душата

Класически библиотеки, които пълнят душата

Столетията са им придали само блясък

Biblioteca-Joanina-in-Coimbra

Библиотеките са едни от най-прекрасните места на света – и са истинско доказателство, че цивилизацията ни е постигнала нещо… На всичко отгоре са и храмове на архитектурата, съхранили познание за различни епохи и жизнена философия. Привличат с хармонията си и ни показват бъдещето в перспектива, която се основава на знанието, на мъдростта.

Един френски фотограф, който на всичко отгоре е аматьор, си поставя задача да събере на едно място класическите библиотеки от своята страна и Европа. Тибо Поарие улавя в снимките си детайлите, играе си със светлината и демонстрира съвършена симетрия. Читалните се превръщат в негов дом – влиза и излиза от тях безшумно, извършвайки своето свещенодействие…

Нека се насладим на библиотеките, които улавя с фотоапарата си Тибо Поарие – и да се пренесем поне мислено в тях

Angelica-Library-in-Rome-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотека „Анджелика“ в Рим – най-старата, отворена за обществеността във Вечния град. Работи от 1604 г. Само една друга италианска библиотека посреща читатели по-дълго – и това е Библиотека „Амброзиана“ в Милано.

The-library-and-archives-of-Chateau-de-Chantilly-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотеката на замъка Шантили – в архива се пазят около 1500 стари ръкописа. Тук на практика са едни от най-ценните свидетелства от предни векове във Франция – с по-големи съкровища може да се похвали само Националната библиотека в Париж.

The-library-at-Chateau-Fontainebleau-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотеката на двореца Фонтенбло – представлява всъщност удивителна по размери галерия, дълга 80 м. По времето на Наполеон III дворцовият коридор е превърнат в библиотека – годината е 1853-а… Така е до днес!

Biblioteca-Casanatense-in-Rome-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотека „Касанатенсе – носи името на кардинал Касаната, който отваря библиотеката за широката общественост. Иначе италианската библиотека е създадена през 1701 г. Още в ония времена натрупала фонд от 20 хил. книги. Днес притежава над 400 хил.

Biblioteca-Joanina-in-Coimbra

Библиотека „Йоанина – в португалския град Коимбра. Създадена е от крал Жуау V Великодушния през 18. век и изпълнява функцията на обществена библиотека. Триетажната сграда скрива в утробата си повече от 200 хил. тома. Библиотеката се слави със своите сбирки от книги за медицина, география и хуманитаристика.

Grimm-Zentrum-Library-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Център „Якоб и Вилхелм Грим“ в Берлин – това е библиотеката на Хумболтовия университет в града. Отваря врати през 2009 г. Името си носи и защото тук се съхранява почти изцяло автентичната книжна сбирка на популярните Братя Грим.

Hotel-de-Ville-de-Paris-Library-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотеката на кметството в Париж – помещава се на петия етаж на сградата на общината. Възниква през 1890 г. и предлага на парижани 15 хил. книги. Днес обаче има в сбирката си около 600 хил. тома. Ползването ѝ е напълно безплатно.

National-Library-of-France-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Националната библиотека на Франция – това е зала „Лабруст“, тя носи името на архитекта, който я е създал. Намира се в отделение „Ришельо“ и отваря врати през 1868 г. Тук са подредени около 900 хил. книги.

Richeleu-Reading-Room-at-the-National-Library-of-France--ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Национална библиотека на Франция – ето я Овалната читалня, пак в отделение „Ришельо“. Изградена е по проект на архитекта Жан-Луи Паскал. Снимката на Тибо Поарие е уникална и защото е направена точно преди началото на голямата реконструкция на залата. Затова и по рафтовете всъщност… няма нито една книга!

Sainte-Genevieve-Library-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотеката „Света Женевиев“ в Париж – съхранява внушителните 2 млн. книги. А тази читалня, съчетаваща желязо и стъкло, е проектирана също от Хенри Лабруст, който се е подписал и върху Националната библиотека на Франция. Отваря врати през 1851 г.

Sorbonne-Library-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотека на Сорбоната – читалнята „Сен Жак“. Самата библиотека се намира на едноименната улица… Проектът за читалнята е на Анри Пол Нено. Отваря врати през 1901 г.

The-Library-of-Palacio-Nacional-de-Mafra-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотеката в португалския национален дворец Мафра – сградата е в стила на неокласицизма и се намира на 28 км от Лисабон. Най-голямото помещение там е библиотека. По рафтовете са разположени около 36 хил. тома.

Информация и снимки: ebookfriendly.com

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …