Начало / Свят / Книги носители на „Пулицър“ за 2018 г.

Книги носители на „Пулицър“ за 2018 г.

Ил.1.ЛесjpgНосителите на „Пулицър“ за 2018 г. вече са обявени. В категорията „Художествена литература“ победител е Андрю Шон Гриър с книгата си „Less“. Това е сатиричен роман, който проследява живота на Артър Лес, който бягайки от проблемите си, успява да се натъкне на още повече проблеми. „Ню Йоркс Таймс“ нарича книгата „смайваща, омагьосваща“. Романът показва клишираното ежедневие на един американец в чужбина, докато поставя въпроса за това как човек може да открие първата любов на по-късен етап от живота си.

Ил.2.БиографияВ категория „Биография“ наградата получи Каролин Фрейзър с „Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder“. Фрейзър разказва историята на едно домакинство, като акцентира върху характера и триумфа на инициативния му дух.

„Пулицър“ за поезия беше връчен на Франк Бидарт за антологията „Half-life: Collected Poems 1965-2916“ – цял половин век от революционната му поезия. Същото заглавие спечели и Американската национална награда за поезия за 2017 г.

Ил.3.НехудожественаА приза за „Нехудожествена книга“ получи Джеймс Форман Джуниър с „Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America“. Той показва изваденото от пропорции влияние на полицията и законите в „черна Америка“. Въпреки че вече има написани няколко страхотни книги по тази тема, Форман поднася нов поглед към ситуацията – ролята, която черните политици, съдии и полицаи оказват при писането и прилагането на законите, около които се шуми.

 

Превод Кристина Цонева, по материали от „Book Riot“

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …