Начало / Любопитно / Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история

Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност в света – наред с това, финландците са сред онези, които най-често влизат и в библиотеки! Самите библиотеки оформят една неповторима културна сцена, която се отличава с богата историческа и архитектурна стойност. Най-изразително доказателство за значението на библиотеките е броят и пъстротата им в Хелзинки. Повече от 40 на брой, тук представяме едва няколко от тях, които се смятат и за най-интересни.

421905660_889571929838125_6861572223869615468_n

Градската библиотека Ооди

Отваря врати в края на 2018 г. Името ѝ всъщност идва от думата „ода“ – поетичния жанр, който познаваме от древността. Самата форма на библиотеката е символ на отвореността към всичко ново и развитието. Асиметричната конструкция от стъкло и стомана е облицована в сибирска лиственица.

Библиотеката разполага с около 100 хил. заглавия, като интересен факт е това, че роботи помагат с обслужването на читателите. Всеки от тях носи име на герой от някоя детска книга. Сега Ооди е посещавана годишно от около 2,5 млн. души.

hel_1600_0

Националната библиотека на Финландия

Близо до голямата катедрала в Хелзинки е разположена сграда от началото на 19. век, която е сред най-характерните за финландската столица. Вътре в нея пък има същински храм на знанието – Националната библиотека. Най-голямата в страната, тя разполага с около 6 млн. библиотечни единици. Отговаря за съхранението на писменото наследство на финландския народ.

Самата сграда е от 1840 г. Идеята за нея е на Карл Лудвиг Енгел, който искал да събере на едно място посланията на древния свят с предизвикателствата на бъдещето. Симетричността на помещенията и подредбата на читалните била заимствана от дома на самия Диоклециан.

Още един интересен факт за Националната библиотека на Финландия – рафтовете с книги, разположени в нея, са с обща дължина 115 км. Затова не е изненада, че библиотеката разполага и с прекрасно дигитализиран архив.

Rikhardinkadun_kirjasto_(2)

Библиотека Рихардинкату е първата обществена

Отваря врати през 1882 г. За времето си е новост не само за Финландия, но и за целия северен свят. За първи път всъщност работническата класа получава възможност да трупа знания по начина, на който богатите отдавна били свикнали. Сградата е дело на Карл Теодор Хойер, чието дело е например и Атенеумът в Хелзинки. Финансирането пък идва от Дамската асоциация в града.

До 1986-а в Рихардинкату се помещава и Градската библиотека на Хелзинки. До днес тя функционира и като художествена библиотека – тук например може да заемете картини, снимки, най-различни принтове и дори скулптури.

maxresdefault

Библиотека Калио е в един от кварталите

Червената ѝ тухлена сграда се издига в едноименния район на града от 1912-а насам. Тя е и четвъртата най-стара библиотечна сграда в Хелзинки. Изградена е в стила на сецесиона от Карл Хард аф Сегерщад. Тук вдъхновението идва от сградите с подобно предназначение в САЩ.

Атмосферата обаче е изцяло финландска и надминаваща всички очаквания… Освен книги, от Калио може да заемете музикални инструменти. В наши дни има много кътове за семейни игри, както и впечатляваща сбирка от книги на ЛГБТИ тематика.

_AN38920_(2)

Университетската библиотека на Хелзинки

Това е и най-голямата научна библиотека в цяла Финландия. Кайса-тало, досущ като Ооди, е съвременна сграда – тя представя най-модерната библиотечна архитектура, затова е любима атракция за любителите на архитектурата и книгите едновременно.

Идеята при проектирането е да се споят ведно естетическата наслада и функционалността. Така се ражда сграда, която използва максимално естествена светлина.

Библиотеката се издига на седем етажа, като разполага със спиращ дъха атриум. От върха пък се разкрива и прекрасна гледка към историческия център на Хелзинки. Интериорът е типично финландски, в различни като функция читални има хиляди места за посетители.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разходката ни завършва в Тооло

Сградата на архитекта Арне Ерви е от 1970 г. И тук се пише история – това е първата библиотека с музикална секция. Постепенно обаче капацитетът на Тооло се изчерпва и така библиотеката преминава през генерална реконструкция преди десетина години.

Днес Тооло има славата на място за срещи, концерти и премиери, макар че точно в тази библиотека е най-голямата тиха читалня в цялата столица. Но пък след ремонта дългите тераси на Тооло отвеждат в близкия парк, така че градът, природата и книгите да живеят в съвършена хармония.

Библиотеките на Хелзинки имат обществена функция, за която можем само да мечтаем… Те предлагат възможност за образоване, но също за информираност и дори почивка. В тях може да прочетете вестник, да поработите, да заемете книга или пък тенис ракета, кънки, ски и дори апарат за кръвно и шевна машина. Използват се лесно – срещу документ за самоличност и адреса, на който сте настанени.

По материали от myhelsinki.fi

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …