Начало / "Четящият човек" / Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Малки заемни възникват в цялата страна

axp-photography-a-ndfF2t15c-unsplash

Настъплението на електронните книги породи истински парадокс – хората сякаш се научиха да ценят хартиените издания и те засега надделяват в неравния дуел. Поредното доказателство за това е от иначе високотехнологичната Япония.

Истинско новаторство в страната са т. нар. „частни библиотеки“. В момента в цяла Япония функционират около 50 такива места, като интересът към тях постепенно нараства.

Частните библиотеки дават възможност японците да са в час с новото, което излиза, да получат качествена препоръка за някоя книга, а също така и да се срещат, да обсъждат книгите, да организират всевъзможни инициативи.

Първата частна библиотека отваря врати в Яидзу в префектурата Шидзуока преди три години. Мина но Тошокан Санкаку“ разполага сега с около 3000 заглавия. Идеята за създаването ѝ е на 26-годишната Джуня Дохи. Всеки, който иска да е член на библиотеката, я подпомага с книги от своята лична колекция. Месечната такса е 2000 йени.

Вместо библиотекари в частната библиотека се сменят самите ѝ членове – напътстват посетителите и им помагат в избора на книга. Читателите пък задължително оставят сред страниците бележка с ръчно написана рецензия.

Подобни идеи съживяват домашните библиотеки, сигурни са от „Мина но Тошокан Санкаку“. Дори и най-хубавата книга само събира прах вкъщи, а като част от такава библиотека тя може да дари безценни емоции на останалите. Така се създава и общност, показват с примера си запалените читатели от Яидзу.

keren-fedida-BfGuQJpDolQ-unsplash

В момента в цяла Япония функционират около 50 частни библиотеки, като интересът към тях постепенно нараства

Информация от asahi.com
Снимки: Robby McCulloughAXP Photography и Keren Fedida за Unsplash

Прочетете още

429680545_1097910648270786_5463879283356387073_n

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк   Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност …