Начало / Свят / 7 хотела за любителите на книги

7 хотела за любителите на книги

Книжарят Ася Михайлова от „Хеликон-Славейков“ направи една виртуална разходка из хотели, които са вдъхновени от книги и пълни с тях. Истинско пиршество за очите и балсам за душата на заклети читатели. Насладете им се, а ако някой вече е бил на подобно място, може и да ни разкаже!

1.The Hobbit Motel, Нова Зеландия

hobbit_pics_from_guests_small_3_jju1sv

Прекрасен климат, красива природа, плажове, пещери, осветявани от фосфорециращи ларви паркът Удлин в област Уайтомо, Нова Зеландия е чудесно място за почивка, откъдето и да погледне човек. Хобит мотелът го превръща в идеален избор за феновете на Толкин.

Досущ като домовете на хобитите, сградата на мотела се слива с хълмовете, покрити със зеленина и се вижда само предната част с очарователни малки прозорчета и кръгла врата. Не е изключено да ви посрещнат някоя овчица или магаре, пасящи спокойно по ливадите. Едновременно разочарование и удобство е, че вътрешността на мотела е в нормален размер и пригодена за съвременния човек.

Бонус: мотелът се намира на удобно разстояние от местата, запазени във вида си от снимките на филмите по „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, където се провеждат цял куп интересни турове.

2.Библиотеката на Гладстон, в Уелс – Великобритания

gladstones-bedrooms-01

В края на 19 век  британският политик, страстен читател и колекционер на книги Уилям Гладстон, иска да направи впечатляващата си колекция достъпна за хората. Така се ражда Гладстонската библиотека, чиито читални съчетават уютна, старинна атмосфера и модерни технологии с повече от 120 000 книги и други документи по лавиците. Не е трудно човек да повярва, че за последното десетилетие авторите на над 300 книги са работили именно тук.

Естествено, има и хотелска част, иначе нямаше да е в този списък – 26 бутикови стаи, симпатично бистро, кръстено „Храна за ума“ и всички екстри, очаквани от един съвременен хотел.

Освен това, името не е съвпадение. Ако попадне на правилното място в библиотеката, българският посетител ще открие сребърен венец, подарен в знак на благодарност за защитата на българската кауза и подкрепата на Съединението, които Гладстон оказва.

3.Book and Bed, Токио, Япония

88170404

Всички сме виждали поне една синмка на котка, заспала между книгите в нечия библиотека. Изглежда толкова уютно, нали? „Book and Bed” в Токио предлага възможно най-сходно изживяване. Тук няма отделни помещения за четене и сън. Има само рафтове с книги и избор от легла, разположени зад, срещу, измежду лавиците. Скришно място за четене или писане, заобиколено от над 3000 книги. Читателски рай, или както го описват на сайта на „Book and Bed“: “Вече е 2 сутринта, но ти се иска само още малко… продължаваш да четеш с натежали клепачи, докато не осъзнаеш, че си потънал в сън.“

4.Sylvia Beach Hotel, Нюпорт, САЩ

ил.1.

Всяка от стаите в този хотел носи името на известен писател и е обзаведена подобаващо: Толкин, Оскар Уайлд, Жул Верн, Гертруд Стайн, Кен Киси, Вирджиния Улф, Стайнбек, Шекспир, Линкълн Стефънс, Дж. К. Роулинг, Джейн Остин, Хърман Мелвил, Хемингуей, Ф. Скот Фицджералд, Емили Дикинсън, Доктор Сюс, Ейми Тан, Алис Уокър, Марк Твен, Колет, Агата Кристи.

Стаята „Жул Верн“ напомня на луксозна кабина в стиймпънк подводница, докато „Шекспир“ има огромно легло с балдахин и кръстосани мечове, които сякаш подканват гостите да ги грабнат за драматичен дуел. „Дж.К. Роулинг“ стаята изглежда като извадена от „Хогуортс“, а просторната „Агата Кристи“, освен книгите на писателката, съдържа и следи от всяка мистерия, скрити из декора.

Цялата западна страна на третия етаж е читалня с много естествена светлина, осеяна със закътани кресла и големи дивани, маси за по-удобно писане и отделно пространство за настолни игри. Сам или с компания, има подходящо месетнце за всеки гост.

5.Hotel Not Hotel, Амстердам, Холандия

ил.3.

Основната част от хотела е огромна дневна с места за сядане, разпръснати между затворени кабинки, които служат за стаи. Декорацията включва лавици книги от пода до тавана и произведения на изкуството, създавайки усещането, че човек се намира в библиотека или луксозен дом, вместо в обикновено хотел. Има директна връзка с бар, носещ името „Кевин Бейкън“ (като актьора), там гостите могат да се слеят с града, понеже е популярно сред местните място за кафе и закуска, или за коктейл с тайландска кухня привечер.

Всяка от стаите е наистина уникално произведение на изкуството, дело на различен млад холандски дизайнер. Най-привлекателни за страстните читатели несъмнено са онези стаи, чиито вход е скрит зад подвижни лавици.

6.The Ambassade Hotel, Амстердам, Холандия

Ambassade-Hotel-Library-Bar-Karssing-HDR-1030x708

Хотел Ambassade се намира в сърцето на района с каналите в холандската столица, който е национален паметник на градската архитектура и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Самата сграда датира от XVII в. и историческият й облик е отразен в разкошното обзавеждане на стаите.

Но онова, което превръща точно този сред луксозните хотели в Амстердам в привлекателен избор за любителите на литературата, са връзките, които поддържа с издателите в града и околността. Те му поверяват обслужването на местни и чуждестранни автори, благодарение на това, The Ambassade разполага с уникална колекция от книги с автографи. Сред прочутите посетители на хотела са Умберто Еко, Салман Рушди, Исабел Алиенде, както и почти всички носители на нобеловата заграда за литература през последните години, включително Марио Варгас Льоса, Орхан Памук, Жозе Сарамаго.

Колекцията се съхранява в бара на хотела, нарчен „Библиотеката“ и има вид точно на такава – ниски и високи лавици, където колкото място има, плътно изпълнени с книги, над 4000 тома. И така, между другото, има бар и сервира всякакви кафеени и алкохолни напитки.

7.Wonderland House, Брайтън, Великобритания

image_room

Този хотел е съкровище за всички, които са си представяли, че са на мястото на Алиса в Страната на чудесата. Стаите носят имена като „Все по-любопитно и по-любопитно“ и „Царицата на сърцата“, и както техния, така и декорът на общите помещения е вдъхновен от света, създаден от Луис Карол. Тапети с мотиви от книгите му, вълшебна маса в столовата, етикетчета „изпий ме“ на чашите за чай… въобще, щастливият посетител може да открива нови и нови очарователни детайли непрекъснато. Допълнително хотелът предлага тематично чаено парти „Лудият шапкар“.

Източници:
ht
tp://www.woodlynpark.co.nz/
https://www.gladstoneslibrary.org/accommodation/sleeping-with-books
http://bookandbedtokyo.com/en/
http://sylviabeachhotel.com/category/rooms/
http://www.hotelnothotel.com/
https://ambassade-hotel.nl/library/
http://www.wonderlandhouse.co.uk/

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Uvodni1

Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Историята им започва в дълбокото минало Библиотеките са едно от най-гениалните изобретения на нашата цивилизация. …