Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“ – Михаела Паленкова

Музите на „Хеликон“ – Михаела Паленкова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.  

IMG-00d60ec27a8b745755bfe6aeeb88630b-V

Михаела Паленкова е управител на „Хеликон-Витоша“ и регионален мениджър. Тя минава през всички звена на книгоразпространението в „Хеликон“, през отварянето на почти всяка книжарница във веригата и подбор на толкова много кадри, че често може да чуете по етажите на столичния „Хеликон“, на бул.“Патриарх Евтимий“: „Миша тук ли е?“ Тогава не съществува книга, която да не бъде намерена веднага, няма нерешен проблем и най-важното, винаги остава време за купон. Какво още, разказва самата Михаела. 

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

Попаднах случайно. Вече 14 години… и нещо съм тук (ама да не се състаряваме). Още отначало знаех, че това е моето мястo, където бих се чувствала добре и където бих могла да се развия, да дам най-доброто от себе си. Практически от втория месец започнах да работя целенасочено, за да бъда успешна.

Професията на книжаря за Вас е…

Всичко – кариера, знание, общуване, лудост, страст!

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

С деца. Категорично. Единствено децата ме изпълват с вдъхновение, подобно на отношението ми към „Хеликон“.

Какви са впечатленията ви от младото поколение книжари?

Имам късмета да работя с прекрасни колеги, изключително отдадени, мотивирани, добронамерени, житейски ангажирани и по този начин съпреживяващи всичко в книжарницата. Всички са четящи и обичащи книгата, и по този начин създават уникалната атмосфера на „Хеликон – Витоша“.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

Поради естеството на работата ми, чета много и всякакви жанрове. Но бих искала да споделя искреното си възхищение от книга, която наскоро преиздадоха: “Балада за Георг Хених“. Това е една от малкото книги, която никога не ме е оставяла безразлична, без значение колко пъти я препрочитам. В нея откривам толкова много от себе си, от всеки един от нас. Думите на дребничкия чех − стар майстор на цигулки, се забиват право в сърцето ми и там опъват най-чувствителните му струни: “Не свири, защо забравило обича. Майстор забравило обича занаят. Клиент забравило обича цигулка. Цигулка забравило обича музикант. Човек забравило себе си обича.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20191202-WA0005

Ясни са 12-те претендента за Наградата Хеликон’2019!

Проза с ясен интерес към близкото ни минало се бори за Наградата Хеликон Орлето на …