Начало / Критика / За джаза и софийските магьосници

За джаза и софийските магьосници

Мариана Рангелова – „Хеликон-Славейков“

Мартин Колев, познат със сборника разкази „Микро” и като носител на награда „Рашко Сугарев“ 2017, издаде фентъзи роман за магията на родна почва – „Софийски магьосници”.

206924_bСофия е далеч по-пъстра, отколкото ни изглежда. Между нас крачат хора с магически способности, а някъде около Петте кьошета съществува и тайно – шесто кьоше, на което в добре известната кръчма „Гладната сврака”, всеки петък се събират софийските магьосници. Стига да оцелеят. Напоследък в маг-милицията постъпват сигнали за изчезнали вълшебници, ала оттам дори пръста си не мръдват. (Нали трябва да обискират поредната сладкарница…) На пръв поглед няма нищо общо между жертвите, освен мистериозна сива котка на поредното местопрестъпление.

Свилен Воев и шайката му се наемат да разкрият случая. Междувременно в магическата ни столица се появява Бриян, който има неподозирано голям потенциал да се превърне в успешен магьосник. Кой всъщност е той и защо идва точно сега, ще оставя сами да разберете, все пак важно е да разплетете случая. Дали са злите здрачници, които върлуват през нощта, или нещо друго се опитва да убие всички, надарени с магия?

Мартин Колев най-вероятно е използвал някое от заклинанията на героите си така, че думите му се леят една след друга, като приятно соло на джаз изпълнител. Описанията на София от гледната точка на един шестнадесетгодишен младеж са вълшебни. Монологът за джаза ни повлича между нотите на хиляди стъпки, които чуваме всекидневно – монотонното поклащане на трамвая, изпуснатата монета…

Младият бургазлия умело преплита нишките на криминалето и фентъзито с тази на хумора. Напълно противоположните по характер Свилен и Бриян ще напълнят очите ви със сълзи от смях. А да не забравяме, че книгата включва и безплатно заклинание за продупчен билет! (Забранено за служители на „Център за градска мобилност”, София).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1387644514_8_559x

Две важни литературни събития преди Световния ден на книгата

С две прояви предварително ще бъде почетен Световният ден на книгата. Ще бъде връчено отличието …