Начало / Читателски дневник / Софийските разказвачи. Истории, писани по жълтите павета

Софийските разказвачи. Истории, писани по жълтите павета

Петима автори, от чиято проза лъха на столица
DSC_0632

Книгите, които създават софиянци, се раждат всъщност и в панелките на „Дружба”, пък може би и в шикозните затворени комплекси в полите на Витоша. Понякога в тях се е надвесила точно планината, друг път авторите ровят в пластовете минало, отвеждащо към древността. Често и изобщо не се задържат в София, чиито прелести и без друго се виждат трудно от автомобилни и цигарени изпарения. Ето ги нашите пет.

1. Светослав Г. Тодоров – получава направо челна позиция

Естествено, заради старанието му да навърже няколко епохи и по този начин да създаде пълна представа за биологичния вид, наречен софиянец. „Сердикийски истории” ни връща във времена, когато се е ковяла римската слава на днешната българска столица, затова и главният герой носи убедителното име Светоний. По една вселенска случайност той бива преместен от любимия си софийски бар в пълното с римляни минало. София никога не е била толкова космополитна, колкото в тия „Сердикийски истории”. Още повече, че Светослав слага с тях началото на едни по-дълги хроники, наречени WI-FI BG BAR.

2. Милен Хальов – учителят по рисуване, който обича и думите

Харесва ни да си мислим, че наред с панелки, билдинги и други архитектурни чудеса София се обитава от ония сили, за които говореха едно време нашите баби. Тайните създания върлуват на воля из „Кало Змея” на Милен Хальов – в книгата има и караконджули, и устрели, и самодиви. На всичко отгоре самият Кало е син на змей. Но какъвто и да е баща ти, идва денят, в който тръгваш на училище, а нещата там въобще не вървят добре за Кало. Приятната за четене история смесва забавни и приключенски елементи и така се ражда един от най-симпатичните български супергерои в ново време. Разбира се, Кало.

3. Мартин Колев – софийски разказвач, роден край морето

Такава подборка ще е нелепа, ако в нея липсват „Софийски магьосници”. Може да се каже, че в наше време точно тази книга превърна столицата в… литературен жанр. Авторът има и едно така рядко в нашето време качество – чувство за хумор. Затова книгата върви в нещо като промопакет – заедно със заклинание за възстановяване на продупчен билет. Пак на името на автора е записан и най-големия пробив в т. нар. българско фентъзи, и то именно чрез „Софийски магьосници”. Книгата, която има и две продължения, пренася в един алтернативен – и по всичко личи, по-добър свят. А София по страниците, написани от Мартин, най-сетне е станала идеална за… магии и забавления.

3

4. Братя Мормареви – предложение с ранг на класика

Без да си го поставя за цел, легендарното дуо създава елегантния образ на младия софийски бродяга във „Войната на таралежите”. Създадена в края на 70-те, книгата се отпечатва трайно в съзнанието на няколко поколения, които и до днес търсят „своята София” по малките улички в широкия център и „новите“ жилищни комплекси, макар че от атмосферата на оня свят, обитаван от герои като Камен, Маляка и Пантата, май не е останало нищо.

5. Александър Шпатов – ето го елегантният завършек на нашата петица

Доводите са няколко – първо, той си е кореняк софиянец; пък и точно Шпатов изведе в наше време София като място на действие в своята проза, превърна я в герой, даде ѝ тласък от обезличен фон да се превърне в пълнодишащ феномен. Неговите разкази #НаЖивоОтСофия, както и продължението им Том 2.0 са основани на общуването, на най-реалното щастие за софиянци – това, че имат възможност да научават непрекъснато нещо едни за други. И в това е феноменът на самия този леко хаотичен и проговорил на всички български, пък и сума ти чужди диалекти град.

Петимата подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …