Начало / България / „Камбаната“ грабна и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга

„Камбаната“ грабна и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга

IMAG0013Последният клавиш на компютъра определи − романът „Камбаната“ на Недялко Славов е най-продаваната българска книга за 2016 г.

На официална церемония в столичния „Хеликон-Витоша“ по традиция бе връчена наградата „Цветето на Хеликон“. С нея се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право, който е на 23 април. Но както книгите изпреварват времето си, така и книжарници „Хеликон“ решиха да оставят неделния ден за отмора и четене и преместиха своя празник в студената вечер на четвъртък. Тя премина в топлота и непринуденост.

Бойко Ламбовски подчерта, че тежестта на наградата „Хеликон“ работи за популяризиране на наградената книга и припомни, че „Цветето на Хеликон“ се връчва между номинираните за изминалата година. Победителят за 2016 г. − романът „Камбаната“ е рядко съвпадение на оценката на жури и публика, каза той.  От името на автора Недялко Славов „Цветето на Хеликон“ взе писателят Румен Леонидов. Отсъствието на титуляря бе напълно оправдано − по същото време течеше представяне на „Камбаната“ в „Хеликон-Шумен“. Романът на своя приятел и събрат по перо Леонидов определи като „безценен за съвременната европейска литература, защото засяга спасението на християнската цивилизация“.

LUBO1897-01Людмила Еленкова връчи наградата от името на „Хеликон“ в книжарски стил, като изтъкна, че именно това е доказателство за  безпристрастност − две книжарници в два различни града на България не могат да си поделят автора Недялко Славов, който дори в момента на неговото награждаване в София продължава да работи за своите читатели в Шумен.

В историята на награда „Хеликон“ за трети път съвпада критическата оценка и тази на четящата аудитория. Предишните две книги, грабнали Орлето и Цветето на „Хеликон“, са „Кратка история на самолета“ на Захари Карабашлиев и „Сестри Палавееви“ на Алек Попов.

Данните от продажбите показват, че втората книга, която се гони с победителя, е „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, с разлика от 10 %. По-голяма обаче е разликата във времето − „Камбаната“ печели за краткия период, в който е на пазара − от октомври до април 2016 г.

Тази година има пълно покритие между качествата на наградената книга и авторитета на самата награда „Хеликон“. Тя е особенно ценна, твърди екипът на книжарниците, макар да е безсребрена, а влиянието ù е огромно, с цялата ù принципност, безпристрастност, но не и безстрастност.

Снимки: БГНЕС и Ралица Маркова

 

Прочетете още

48143

Връчване на „Цветето на Хеликон“ и представяне на стихосбирка в Деня на Светите братя Кирил и Методий

На този светъл празник в столичната книжарница „Хеликон- Витоша“ поетични думи ще се преплетат с формите на стрелицията от безсребрената статуетка „Цветето …

2 Коментари

  1. Веселина

    титулярЯ…

  2. Веселина

    титулярЯ