Начало / България / Възпитаник на „Хеликон“ взе първа награда в конкурса „Рашко Сугарев“

Възпитаник на „Хеликон“ взе първа награда в конкурса „Рашко Сугарев“

LUBO1883-1-01

В навечерието на Световния ден на книгата – 23 април, Национален дарителски фонд „13 века България“ обяви победителите в конкурса „Рашко Сугарев“ за къс публикуван разказ на автори до 35 г.
Събитието се състоя на 20 април в столичния „Хеликон-Витоша“ и протече паралелно с церемонията по връчване на наградата „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга. Романът „Камбаната“ на Недялко Славов грабна книжарския приз, а миг преди да бъде огласено името на автора, приятна изненада поднесе носителят на първа награда „Рашко Сугарев“.
Мартин Колев, на когото наградата бе връчена за разказа „Черни квадрати“, е работил като книжар в „Хеликон“ и не скри вълнението си, че именно тук получава награда за своя литературен талант. За работата си като част от екипа всеотдайни книжари той припомни с усмивка: „Когато клиенти искаха да им препоръчам нещо за четене, понякога казваха – не искам сборник с разкази, дайте ми книга“, разказа Мартин.
Директорът на Фонда Митко Тодоров отбеляза 20-ото издание за конкурса, а журито – трудната си задача да отдели лауреатите, по думите на Деян Енев. Третата награда взе Божидар Георгиев за разказа „Ретро фото „Сладката носталгия”. Втора – Вержини Ованесян за разказа „Прогноза за времето”. Най-малката участничка е Филиз Палаз, на 12 години. Тя прочете своя разказ „С България в сърцето“ Момичето вече има и издадена книга − „Вълшебства”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …