Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Джъстин Трюдо

Читателски дневник: Любимите книги на Джъстин Трюдо

 

ap974819704449Канадският министър-председател Джъстин Трюдо доказва, че дори световните лидери намират време за четене. В отговор на въпрос наскоро той сподели: „Цял живот съм запален читател, чета всичко в големи количества. Напоследък чета повече политологични текстове, както и доклади, така че открояването на любимата ми художествена литература е трудно“.

Все пак той посочва някои от любимите си заглавия за сайта businessinsider.com:

„Играч първи, приготви се“, Ърнест Клайн

Необичайно оригинална и изпълнена с непреодолима носталгия, тази книга е загадъчно зрелищен и очарователен дебют – отчасти приключенски, отчасти любовен роман, отчасти космическа опера, ситуирана във вселена, където магьосници се сражават с роботи, цели планети са вдъхновени от Блейд Рънър, а автомобилите достигат скоростта на светлината.

„La Part de L’Autre“, Ерик-Еманюел Шмит

Тази книга все още не е преведена от оригиналния си френски на английски език. Тя разглежда архетипни модели на живота – какво се случва и какво би могло да стане – през призмата на живота на Хитлер. Каква промяна би настъпила, ако в неговия живот беше настъпил обрат в критичния момент?

„Gardens of Democracy“, Ерик Лиу и Ник Ханор

Актуално, вдъхновяващо и зареждащо четиво, което напомня на гражданите, че е нужно да осъзнаят ролята си в демократичното общество. Идеите на автора са прости, но револционни – истинският личен интерес е непълен, ако не бъде обвързан с интереса на националната общност.

„Champlain’s Dream“, Дейвид Хакет Фишър

„In this sweeping, enthralling biography, acclaimed historian David Hackett Fischer brings to life the remarkable Samuel de Champlain—soldier, spy, master mariner, explorer, cartographer, artist, and Father of New France. This superb biography, the first in decades, is as dramatic and exciting as the life it portrays. “

Всичко от Стивън Кинг

„Сияние“

Новата работа на Джак Торанс в хотел „Оувърлук“ е перфектният шанс за ново начало. Докато се грижи за мястото извън сезона, той ще може да сплоти семейството си и да работи върху писането си. Но с настъпването на зимата идиличното място придобива все по-странно и зловещо излъчване, а единственият, който забелязва ужасяващите сили, върлуващи наоколо, е петгодишният Дани Торанс.

„Сблъсък“

Апокалиптичната визия на Стивън Кинг за свят, нападнат от чума и сведен до елементарна борба между доброто и злото звучи толкова актуално, колкото и при публикуването й за първи път. Пациент бяга от лаборатория за биологични опити, без да знае, че е носител на мутирала зараза на вирус, който може да унищожи 99% от световното население за няколко седмици.

Всичко от Нийл Стивънсън

„Снежен крах“

В реалния свят главният герой е доставчик на италиански пици, но в метаверсията на света той е принц войн. Задълбавайки в загадката на нов компютърен вирус, който се цели в хакери, той преследва по осветените в неон улици и се опитва да унищожи тайнственият виртуален злодей, заплашващ да доведе света до инфокалипсис.

„Криптономикон“

Взимаща дъха книга – най-въздействащата от Стивънсън до момента. Тя е пророческа, мъдра и хипнотична и се люшка между Втората световна война и интернет съвремието, подсказвайки за мрака, който ни очаква в едно постапокалиптично утре. Романът е превъзходен, смислен и творчески – продукт на истинско въображение, работещо с нажежена до бяло интензивност.

Всичко от Тад Уилямс

„Престолът от драконова кост“

С тази книга Уилямс представя на читателите си необикновения фантастичен свят на Остин Ард. Творчеството му вдъхновява автори като Джордж Р. Р. Мартин, Патрик Ротфус и Кристофър Паолини и го утвърждава като един от най-значимите автори на фентъзи в нашето съвремие.

„Shadowmarch“

С тази книга започва новата му епична фансатична трилогия. Тя е богата на детайли, представяне на екзотични култури и персонажи, разпределени в три измерения. Това е истинско постижение за фантастиката, епичен разказ от майстор в жанра.

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …