Начало / България / Здравка Евтимова е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“

Здравка Евтимова е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“

Призът е за най-продавана книга между 12-те номинирани книги за „Награда Хеликон“ през 2022 г., и ще бъде връчен на писателката в столичния „Хеликон Витоша“ на 24 април, от 18.00 ч.

Cveteto (1)

„Цветето на Хеликон“ се дава по традиция от веригата книжарници в чест на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април и няма финансово измерение. Пластиката на Стрелицията – символ на наградата, се получава за книга, реализирала най-големи продажби досега. Така че не се решава от жури, а от читателския избор.

Тази година безапелацонен лидер, с около 1000 повече продадени екземпляри пред всички останали, е романът „Резерват за хора и вълци“ на Здравка Евтимова. С него обичаната от читателите авторка се нарежда в списъка на досегашните носители на „Цветето“- Виктор Пасков, Боян Биолчев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Иво Сиромахов, Недялко Славов, Милен Русков, Катерина Хапсали, Георги Господинов, Теодора Димова, Георги Мишев. Миналата година „Орлето на Хеликон“ за нова българска проза отиде при Костадин Костадинов за романа му „Ловецът на пеперуди“.

Сега към церемонията по награждаването ще се присъединят и ученици от водещи гимназии в София, участници в семинар по творческо писане на поезия, организиран от Столична библиотека с тема „Изкуството да пишеш, но и изкуството да четеш“.

Заповядайте, да започнем седмицата с хубав книжен празник, в „Хеликон Витоша“!

Прочетете още

photo4jpg

Александрийската библиотека – чудото продължава

Тя е сред най-значимите за всички векове Създадена е през 3-ти век преди новата ера …