Начало / България / Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев получи „Цветето на Хеликон“

Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев получи „Цветето на Хеликон“

Призът за най-продавана книга между номинациите на „Хеликон“ за 2021 отиде за трети път при Захари Карабашлиев

IMG-6b35d8a2051b205333de623b43928de8-V

Наградата „Цветето на Хеликон“ се дава по традиция от Веригата книжарници в столичния „Хеликон Витоша“ на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, но тази година поради съвпадението с Великденските празници бе връчена на друга светла дата – 11 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий. „Цветето на Хеликон“ реално е продукт на читателския избор – взема я авторът с най-много продадени книги между миналогодишните 12 номинации за наградата за нова българска проза „Хеликон“.

Така лидер по продажби тази година – почти с хиляда повече от най-близкия конкурент „Мисия Туран“ на Алек Попов, стана романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев.
Пластиката на стрелицията, която той получи от Тереса Светославова, старши книжар в „Хеликон-Витоша“, се оказа трета за автора. Карабашлиев е носител и на награда „Хеликон“ – за „Кратка история на самолета“ през 2009 г. За същата книга и за „18% сиво“ той е удостояван отново с „Цветето на Хеликон“.

IMG-e0cbfedcb26d2234a9a4ff1099f22ae3-V

„Очевидно читателите високо оценяват тази сплав между реализъм с почти натуралистичен елемент и социално-политическата, отчасти антиутопична проекция на авторовата визия за ситуацията в страната ни“, каза при връчването Бойко Ламбовски, член на журито на наградите „Хеликон“.

Карабашлиев заяви, че цени получените призове „Хеликон“ и ги подрежда високо в личната си творческа биография.

Снимки: Мира Шополова 

Прочетете още

IMG-20231214-WA0032

Литературната награда „Хеликон“ за 2023 г. спечели Теодора Димова

Отличието е за романа на известната ни писателка „Не ви познавам“ Според формулировката на журито …