На фокус
Начало / Любопитно / От японски вестник израстват трева и цветя

От японски вестник израстват трева и цветя

Вместо да изхвърляме старите печатни издания, можем да ги превърнем в съвсем истинска градина. Технологията е проста. Съществува вече няколко години, като за първи път е приложена сега масово в Япония.

giornale-carta-semi

Бъдещето е на „зелените” вестници

Важи всъщност и за книгите, пък и за всяка една брошурка или дори билетче за градския транспорт. Най-важната причина това да се случи е, че така ще генерираме много по-малко отпадъци. А изхвърленото от нас ще се превръща в природа.

Представете си следната ситуация – на слизане от превозното средство смачквате билетчето на топче и небрежно го пускате в тревната площ край спирката. И сега го правят мнозина… Растителната хартия обаче преобръща ситуацията. След седмица билетчето е покълнало. След месец може да е красиво цвете.

Тон за промяната даде уважаван вестник

Въпреки че като технология растителната хартия е лесна за изработка, досега никой не се осмеляваше да я използва масово за целите си. За първи път това направи един от най-големите японски вестници -毎日新聞, т.е. „Майничи Шимбун”. Общо в продажба били пуснати четири милиона екземпляра, като реакцията от страна на обществеността била повече от позитивна.

giornale-ecologico-1440x1024_c

Растителната хартия може да се превърне в хит

За производството ù се използва стара хартия, подлежаща на рециклиране, вода и дребни семенца. Растителната хартия се разкъсва на дребни парченца, които се заряват в почвата. Най-подходящо е използването на този род материя при вестници, списания и други хартиени материали за краткосрочна употреба. С книгите нещата са малко по-сложни. Хората обикновено са по-чувствителни към тях и трудно биха били склонни да накъсат някоя след прочит. Може би просто и в този бранш трябва да се появи издателство-революционер…

Новият почин учи на добро малките

Японският пример показва, че да е зелено край нас може да е почти като на игра. Екологичният вестник стигнал до всички основни училища, за да послужи за пример на децата. Според учителите така се повишава съзнанието им, че природата иска грижа. Също любов, та вестникът или книгата да се превърне в цветя.

Прочетете още

robby-mccullough-HslUloFIIk0-unsplash

Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Малки заемни възникват в цялата страна Настъплението на електронните книги породи истински парадокс – хората …