Начало / Свят / Сър Дейвид Атънбъро на 98: „Имаме последна възможност да спасим света!”

Сър Дейвид Атънбъро на 98: „Имаме последна възможност да спасим света!”

Пророчествата на естественика са мрачни

441223794_1161035158201401_2790954940716177844_n

Сигурно най-известният природолюбител на нашето време е роден в началото на май през 1926 г. А науката е в кръвта му – детството си прекарва в кампуса на Лестърския университет, на който е директор баща му. Семейството също го учи само на хубави неща… Фредерик Атънбъро има със съпругата си трима синове – Дейвид е средният, но по време на Втората световната война към фамилията се присъединяват и две момичета от еврейски произход, чиито близки са загинали вследствие на Холокоста.

Още дете, Дейвид създава нещо като музей, съдържащ най-различни природни обекти. В него има фосили, минерали, кехлибари… Избира най-логичното за себе си образование, след като завършва гимназия – Кеймбридж, където учи геология и зоология.

Така започва мисията му да показва и разяснява планетата ни, да ни учи на любов към природата… Популяризира природния свят в продължение на шест десетилетия, като гласът и лицето му се превръщат в запазена марка на любовта към всичко живо покрай нас. Най-известните си творби създава за БиБиСи. При това първоначално сър Атънбъро не си представя, че ще създава телевизионно съдържание – той има желание да разказва за природата по радиото, като дори няма телевизор у дома.

Автор на десетки, дори стотици филми, Атънбъро печели огромна популярност със снимания в края на 70-те „Животът на Земята“. Продукцията е всъщност поредица, която печели повече от 500 млн. зрители. Така се превръща в най-известния защитник на нашата планета – усилия, оценени в средата на 80-те и от кралица Елизабет II. По това време тя го ръкополага за рицар.

Следват нови успешни филми – „Живата планета“ е от 12 части, а „Чудото на живота“ става трилогия. За успешния път на Дейвид Атънбъро свидетелства и фактът, че десетина вида в природата са наречени именно на него.

Заветите и прогнозите за бъдещето той събира преди четири години и във филма „Живот на нашата планета“ – ученият създава и книга, носеща същото заглавие. „Планетата ни е пред катастрофа“, казва лаконично ученият, който сега навърши 98. При това любовта му към природата датира от време, когато идеята, че човечеството застрашава планетата, е просто немислима! Десетилетия по-късно обаче Атънбъро казва: „Спасим ли планетата, спасяваме себе си.” Затова и разказът му по страниците на „Живот на нашата планета“ е безценен.

sir

Прекрасният ни свят заслужава да се вслушаме в думите на този, който посвети живота си на всичко живо по Земята – сър Дейвид Атънбъро

Текст Краси Проданов
Снимки от Pixabaybreak.bg и @nakladatelstvi.Prah

Прочетете още

402205573_90389163145361509986383682149768_n

Добромир Банев на 55: „Обичам, както никога преди!”

„Как бързо остаряхме, сам не зная“, пише още поетът Стиховете му са сред най-обичаните в …