Начало / България / Книги с колело ще разнасят из Варна

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток

8ab9cd76873b173ef7363f7c2bab7a71

Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата е на варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“. От нея могат да се възползват например трудноподвижни читатели или пък такива, които живеят в отдалечените райони на града, също майки с деца… Книгите ще се заявяват предварително, а велобиблиотеката ще достига до три точки в града всяка седмица. Услугата е напълно безплатна – стига да си регистриран в библиотеката. По думите на директора Радка Калчева, вдъхновението дошло от Финландия. Библиоколелото ще бъде обслужвано от двама библиотекари.

Наред с това, велосипеди ще бъдат инсталирани и в самата библиотека – те ще са ядрото на т. нар. Зелена читалня. На тях пък посетителите ще могат да зареждат мобилните си устройство, докато въртят на едно място педалите.

Всичко това е част от Зелената линия на регионалната библиотека – стремеж да се насърчат младите хора да мислят екологично и да се обединят около идеята за възобновяемост и устойчиво развитие. За целта там е оборудвана и специална читалня, която е шумоизолирана – за обзавеждането пък са използвани рециклирани мебели.

zelena_chitalnya

Зелената линия на библиотеката предвижда посетителите да изработват сами ток за мобилните си устройства – читалнята пък е оборудвана с рециклирани мебели

Информация и снимки: bnr.bg и parallel43.bg

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …