Начало / Автори / Алхимията на писателя Паулу Коелю

Алхимията на писателя Паулу Коелю

Paulo_Coelho_nrkbetaАко проучите който и да е роман на Паулу Коелю, няма как да не откриете симптоми на шедьовър. За този 69-годишен мъж сутрините на балкона на къщата му в Женева, Швейцария, е не само рутина, но и форма на медитация. „Прекрасна техника е, много добре работи, защото всеки път, когато отвориш съзнанието си, можеш да видиш Вселената“, казва той.

По думите му от книгите му са отпечатани 210 милиона екземпляра. „Това означава, че 600 милиона души четат книгите ми, защото статистиките показват че на едно копие се падат по трима души“, обяснява бразилецът.

Последният му роман „Шпионката“ е базиран на живота на Мата Хари, холандската танцьорка, която през 1917 г. е екзекутирана от французите, след като е осъдена за шпионаж в полза на германците. Тя отказва да бъде със завързани очи и се изправя с открито лице пред екзекуторите си. „Тя е искала да умре така, както е живяла – гордо“, казва още писателят. Когато пишел книгата, все едно чувал гласа й: „Чувах я. Била е невинна в обвинението за шпионаж. Тя лъжела, за да оцелее, а хората лъжесвидетелствали срещу нея и осъдили на смърт“, казва още за героинята в 28-мия си роман Коелю.

Писателят е един от най-активните потребители на социалните мрежи сред своите колеги. Той има повече последователи във „Фейсбук“ от всеки друг. Голяма част от популярността му се дължи на най-известната творба – „Алхимикът“, която остана рекордните осем години в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“. Заради нея наричат Коелю гуру, визионер, пророк. „Благодаря, но не съм такъв, разбира се. Просто се опитвах да разбера собствения си живот“, казва писателят.

Той е отгледан в консервативно бразилско семейство. Искал да стане писател още от дете, но родителите му не одобрили избора му и го пратили в институция за душевно болни. Бягал три пъти, докато родителите му не се отказали. Няколко години по-късно той стъпил на пътя на успеха и започнал да води щастлив живот като автор на хитови песни. Но властите, свързани с военните в Бразилия, решили, че текстовете му носят тайно комунистическо послание.

„Бях закаран на едно от онези тайни местенца, където измъчват хора за такива неща. Това бяха най-лошите моменти в живота ми. Биха ме, използваха шок, тотална изолация, в тъмна стая, без светлина…!“, разказва писателят. Той бил освободен след месец и си намерил работа в телевизия. Там се влюбил в актрисата Кристина Ойтисиса, която се превърнала в негова съпруга. Но продължавал да мечтае да пише книги. „Казах: „Кристина, имам теб, имам пари, имам работа, за която не съм много ентусиазиран. Какво правя? Имам 17 000 долара, за да открия смисъла на живота. Ако е по-скъпо, сме загубени!“, смее се той. Това се случва години преди „Алхимикът“ да си намери американски издател и да се превърне в упование за популярни личности като президента Бил Клинтън и Мадона.

Днес той е богат, много богат като богатството му се изчислява на над 500 милиона долара. Той и Кристина даряват ежегодно милиони за благотворителност. Те са собственици на няколко апартамента, декорирани с нейни картини. Съвсем наблизо е институтът, който пази всичките му архиви. Най-ценното за Коелю се оказва пишещата машина, която притежава от 15-годишен. „Това е нещо, за което не съм можел и да мечтая“, завършва Коелю.

Прочетете още

4800

Паулу Коелю зачеркна окончателно книгата с Коби

Писателят и баскетболистът работели по серия за децата Авторът на „Алхимикът” обяви веднага след трагичната …

Един коментар

  1. Да бе да чета нещо от писателя на леките жени, меките китки и манекенките никога